Σε ηλικία 89 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Κόρμακ Μακάρθι, σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας σημαντικών μυθιστορημάτων όπως ο «Ματωμένος μεσημβρινός», ο «Δρόμος» και το πολυσυζητημένο «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους».
Ο άνθρωπος που έριξε φως στα σκοτάδια της αμερικανικής ψυχής, δημιουργώντας σημαντικά λογοτεχνικά έργα που θεωρούνται ήδη κλασικά, πέθανε λίγο πριν κλείσει τα 90 του χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο οίκος Penguin Random House. Την είδηση επιβεβαίωσε ο γιος του Τζον, διευκρινίζοντας ότι ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή στο σπίτι του, από φυσικά αίτια.
Βραβευμένος με Πούλιτζερ, αλλά και με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ, ο Κόρμακ Μακάρθι, αν και δεν πήρε ποτέ το Νόμπελ Λογοτεχνίας θεωρείται ισάξιος του Γουίλιαμ Φόκνερ. Ο πιο διάσημος κριτικός λογοτεχνίας στον κόσμο, ο Χάρολοντ Μπλουμ, συγγραφέας της εμβληματικής λογοτεχνικής μελέτης «Ο Δυτικός Κανόνας: Τα βιβλία και τα σχολεία των εποχών», θεωρούσε τον Μακάρθι ένας από τους τέσσερις πιο σημαντικούς συγγραφείς της εποχής του, μαζί με τον Τόμας Πίντσον, τον Φίλιπ Ροθ και τον Ντον Ντελίλο. To πιο σημαντικό βιβλίο του, ο «Ματωμένος Μεσημβρινός» θεωρείται από το περιοδικό Time ως ένα από τα «100 καλύτερα βιβλία στην αγγλική γλώσσα από το 1923 ως τις μέρες μας».
Ο Στίβεν Κινγκ, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Μακάρθι, έγραψε στο Twitter: «Ο Κόρμακ ΜακΚάρθι, ήταν ίσως ο μεγαλύτερος Αμερικανός μυθιστοριογράφος της εποχής μου. Μπορεί να έφυγε πλήρης ημερών, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό σύνολο έργων, αλλά εξακολουθώ να θρηνώ για την απώλειά του».
Έζησε σαν ερημίτης, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Γεννημένος στην πόλη Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ το 1933, ο ΜακΚάρθι ήταν ένας άνθρωπος που δεν αγαπούσε ιδιαίτερα τη δημοσιότητα. Παρά το γεγονός ότι δήλωναν πιστοί φαν του σπουδαίες προσωπικότητες από κάθε χώρο, όπως ο σπουδαίος συγγραφέας Σολ Μπέλοου και η Όπρα Γουίνφρεϊ, ο ίδιος προτιμούσε να ζει απομονωμένος, στη σιωπή του σπιτιού του γράφοντας και διαβάζοντας, αποφεύγοντας τους δημοσιογράφους και τις συνεντεύξεις, αφήνοντας ελάχιστες πληροφορίες για τη ζωή και τις σκέψεις του να διαρρεύσουν στον Τύπο. Ταξίδεψε με υποτροφία ζώντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε Αγγλία, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Ισπανία και Ίμπιζα, ενώ λέγεται, μάλιστα, ότι επί χρόνια, πριν τον ανακαλύψει ο κινηματογράφος μεταφέροντας τα βιβλία του στη μεγάλη οθόνη, ζούσε σαν ερημίτης σε μια καλύβα κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, κάνοντας μόνο μια δημόσια εμφάνιση, στο σόου της Όπρα Γουίνφρεϊ τον Ιούνιο του 2007.
Έζησε τα παιδικά του χρόνια έξω από το Νόξβιλ του Τενεσί, παράτησε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο και κατετάγη στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του, αλλά τις εγκατέλειψε τελικά οριστικά για να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία ως συγγραφέας. Έκανε τρεις προβληματικούς γάμους και απέκτησε τρία παιδιά.
Τα τρία πιο γνωστά έργα του Κόρμακ Μακάρθι, για τα οποία αποθεώθηκε
Το αριστούργημά του «Ματωμένος μεσημβρινός», κατά τον Μπλουμ, είναι το πιο σημαντικό μυθιστόρημα στα σύγχρονα Αμερικανικά Γράμματα μετά το «Καθώς ψυχορραγώ» του Φόκνερ. Το βιβλίο, το οποίο παρουσιάζει την ασύλληπτη βία που ασκήθηκε ενάντια στους Ινδιάνους του Φαρ Ουέστ στα μέσα του 19ου αιώνα, είναι, σύμφωνα με την περιγραφή του διάσημου συγγραφέα Τζον Μπάνβιλ «ένας συνδυασμός της Ιλιάδας, της Κόλασης του Δάντη και του Μόμπι Ντικ».
Το δυστοπικό του μυθιστόρημα «Ο Δρόμος» έγινε ένας θρύλος της μετα-αποκαλυπτικής λογοτεχνίας. Αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που διασχίζει μαζί με τον μικρό του γιο μια ερειπωμένη χώρα, κουβαλώντας ένα καρότσι με όσα αποτελούν τη μόνη τους περιουσία, με στόχο να φτάσουν στη θάλασσα. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2009 από τον σκηνοθέτη Τζον Χίλκοουτ, με τους Βίγκο Μόρτενσεν, Κόντι Σμιτ-Μακφί, Σαρλίζ Θέρον κ.ά.
Το πολυσυζητημένο μυθιστόρημά του «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους», που μεταφέρθηκε το 2007 στη μεγάλη οθόνη από τους αδερφούς Κοέν, με πρωταγωνιστές τους Τόμι Λι Τζόουνς, Τζος Μπρόλιν και Χαβιέρ Μπαρδέμ, κερδίζοντας τέσσερα Όσκαρ και 75 βραβεία σε και διεθνείς διοργανώσεις και φεστιβάλ κινηματογράφου, αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού τυχοδιώκτη που βρίσκει μια βαλίτσα με βρώμικο χρήμα από το εμπόριο ηρωίνης στα σύνορα με το Μεξικό και προσπαθεί να ξεφύγει από το παρελθόν του, αλλά και από έναν αδίστακτο δολοφόνο που τον κυνηγά.
Και τα τρία αυτά σπουδαία έργα του Μακάρθι έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ο «Δρόμος» και «Ματωμένος μεσημβρινός» είναι εξαντλημένα, το «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» είναι διαθέσιμο.
Ο σπουδαίος συγγραφέας επέστρεψε μετά από σιωπή 16 χρόνων
Δεκαέξι χρόνια μετά το εμβληματικό δυστοπικό του βιβλίο «Ο δρόμος», ο Κόρμακ Μακάρθι επέστρεψε με ένα μυθιστορηματικό δίπτυχο: τον «Επιβάτη» και το «Stella Maris», που κυκλοφόρησαν στα τέλη του 2022 από τις εκδόσεις Gutenberg.
Στο πρώτο βιβλίο, ήρωας είναι ο Μπόμπι Γουέστερν, ένας πρώην φυσικός ο οποίος έγινε δύτης-διασώστης. Ο άνδρας, τον οποίο στοιχειώνει η μνήμη του πατέρα του, ενός από τους επιστήμονες της ομάδας που εφηύρε την ατομική βόμβα, μπλέκεται σε μια παράξενη, επικίνδυνη υπόθεση η οποία οδηγεί φίλους του σε εξαφάνιση, ενώ ο ίδιος γίνεται αντικείμενο παρακολούθησης του FBI. Στο δεύτερο, ηρωίδα είναι η νεαρή αδερφή του, Αλίσια Γουέστερν, μια μαθηματική ιδιοφυΐα που καταφεύγει σε μια ψυχιατρική κλινική με το όνομα Stella Maris.