Η ατζέντα της συζήτησης της δέκατης αξιολόγησης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους «θεσμούς», στο διήμερο ραντεβού τους την εβδομάδα που πέρασε, περιλάμβανε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα μέτρα στήριξης, τα «κόκκινα» δάνεια και τις φορολογικές ανάσες. Κρίσιμες, λοιπόν,  αποφάσεις για τη φορολογική πολιτική, όπως για τις e-δαπάνες, τα τεκμήρια, την προκαταβολή φόρου, τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ για πληττόμενους, πάρθηκαν από τους επικεφαλής των «θεσμών» με το οικονομικό επιτελείο την προηγούμενη Τετάρτη και την Πέμπτη στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης, από την οποία κρίθηκε η δόση ύψους 644 εκατ. ευρώ.

Πέραν των θεμάτων που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες με χρονοδιάγραμμα μηδενισμού, την πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου από τον Ιούνιο, τα βήματα για την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, την προώθηση του «Ηρακλή 2» και τις ενδεχόμενες παρεμβάσεις για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, στο τραπέζι βρέθηκαν μια σειρά από προσωρινές μεν, αλλά ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις φορολογικού χαρακτήρα. Ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, οι οποίες ακολούθησαν αυξητική πορεία τον Φεβρουάριο φτάνοντας στα 2,2 δισ. ευρώ από 1,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, φαίνεται να αποτέλεσε κρίσιμο ζήτημα προς συζήτηση. Αντίστοιχα, για τις εκκρεμείς συντάξεις, τέθηκε το ζήτημα ενός νέου χρονοδιαγράμματος για τον μηδενισμό τους, αλλά και το πώς δεν θα δημιουργηθούν νέες. Στις συζητήσεις συμπεριλήφθηκε η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, όπου το οικονομικό επιτελείο προγραμματίζει να ολοκληρωθεί εντός του 2021, όμως δεν θα εφαρμοστούν για τον υπολογισμό των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Η φορολογική ατζέντα των συζητήσεων με τους επικεφαλής των «θεσμών» περιλάμβανε τα τεκμήρια και την έμμεση απενεργοποίησή τους για τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και απειλούνται με την επιβολή έξτρα φόρου. Οι αφορολόγητες κρατικές ενισχύσεις, όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αποζημίωση για χαμένα ενοίκια, θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους φορολογούμενους για να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια.

Στο τραπέζι βρέθηκε το θέμα των ηλεκτρονικών αποδείξεων, όπου το βασικό σενάριο προβλέπει να μην ισχύσει για φέτος, για τα εισοδήματα του 2020, το πρόστιμο που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, αφού 1,7 εκατ. εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βρέθηκαν το 2020 σε αναστολή εργασίας από 3 έως 10 μήνες και 1,2 εκατ. επαγγελματικά ΑΦΜ απώλεσαν 30-50% του εισοδήματός τους. Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της μείωσης της προκαταβολής φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που παρά τη μείωση του τζίρου είχαν κέρδη. Όσο για τα ανείσπρακτα ενοίκια, προωθείται ειδική ρύθμιση για να αποφύγουν την πληρωμή φόρου με συντελεστή έως 45% οι 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, που εισέπραξαν το 40% ή δεν εισέπραξαν καθόλου ενοίκια το 2020.

Η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, σε συνδυασμό με τα γενναία μέτρα στήριξης που λαμβάνονται στη χώρα μας, εξαιτίας της παράτασης της υγειονομικής κρίσης σε όλη την Ε.Ε., αποτελεί ένα ιδιαίτερο θέμα για την Ελλάδα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τέλος Απριλίου υποβάλλεται στην Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας για τα έτη 2021-2024, ενώ η σύσταση που έχει δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι τα κράτη -μέλη να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις με σταδιακά στοχευμένες παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα λόγω της πανδημίας, αλλά θεωρούνται βιώσιμες. Είναι ενδεικτικό ότι σε συνέχεια των απωλειών του 2020, το α’ τρίμηνο του έτους οι επιχειρήσεις στο εμπόριο έχασαν το 30% του κύκλου εργασιών τους, στην εστίαση το 56%, στα καταλύματα το 71% και κατά μέσο όρο όσες ήταν σε αναστολή λειτουργίας το 48% του τζίρου τους, που βεβαίως δεν μπορεί να αναπληρωθεί.

Τα νέα στοιχεία της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα με τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν θα συμβάλλουν στον καθορισμό των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν, που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η 10η και καλή έκθεση, τηρουμένων πάντα των δυσκολιών, θα δημοσιοποιηθεί επισήμως τον Μάιο, ώστε να αποτελέσει τη βάση στην οποία το Eurogroup του Ιουνίου θα αποφασίσει για την εκταμίευση των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Παραταύτα, απαραίτητο κρίνεται στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και πριν τις οριστικές αποφάσεις που θα ληφθούν, να προβλέπεται η συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας το 2022 με χαμηλότερα και εφικτά πλεονάσματα. Η Ελλάδα αυτή τη φορά δεν πρέπει όπως στο παρελθόν απλά να επιβιώσει οικονομικά, αλλά από αυτή την πρωτοφανή μάχη που δίνει με την πανδημία θα πρέπει να βγει απαλλαγμένη και πιο δυνατή.

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.