Η κυβέρνηση έχει θέσει από την αρχή ως βασική της προτεραιότητα τις μειώσεις φόρων και εισφορών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Οι μειώσεις θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων και στην τόνωση της κοινωνικής συνοχής. Οι φοροελαφρύνσεις σε περίοδο κρίσης αποτελούν παράγοντα «κλειδί» για την επίτευξη υψηλών, βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.

Η εφαρμογή μιας σειράς από προσωρινές και μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, στο μέτρο του δυνατού παρά την πανδημία, δείχνει πολιτική συνέπεια και προοπτική πιστής εφαρμογής του αρχικού οικονομικού προγράμματος μετά την επιστροφή στην ορθή δημοσιονομική πολιτική, μονιμοποιώντας μάλιστα όλες τις προσωρινές μειώσεις και προχωρώντας στους τελικούς στόχους. Η ανάγκη να δοθεί ώθηση, μετά την επανεκκίνηση, στην ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας, κάνοντας πράξη τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 3,8% το 2021 και 5,5% το 2022.

Η υλοποίηση των πέντε μέτρων – «γέφυρα» προς τη μετα – κορωνοϊό εποχή παρέχει πρόσθετη, σημαντική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να ανασυνταχθούν και να τονωθεί η ρευστότητά τους. Παράλληλα, πρόκειται για μέτρα «καταλύτες» για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Το πακέτο μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας με 1,5 δισ. ευρώ και το ψαλίδισμα των φόρων και εισφορών με δημοσιονομικό κόστος 2,5 δισ. ευρώ μπορεί να κόστισε, αλλά ταυτόχρονα μέτρησε πολύ και θα μετρήσει ακόμα περισσότερο στην επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Αναλυτικά, το δημοσιονομικό κόστος των τριών μόνιμων μέτρων, της μειωμένης προκαταβολής και φορολογικού συντελεστή, ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ για το 2021 και υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ για κάθε επόμενο χρόνο, ποσό ωστόσο το οποίο, αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη μεγέθυνση της οικονομίας. Το δημοσιονομικό κόστος των δύο μέτρων για εισφορές ασφαλιστικές και αλληλεγγύης εκτιμάται σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ για το 2022. Επιπλέον των 5 μέτρων, με σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών είχε προηγηθεί και ένα πακέτο επανεκκίνησης με 10 «φορο-ανάσες» που επίσης έδωσε η κυβέρνηση στους φορολογούμενους εξουδετερώνοντας τις επιβαρύνσεις και τους έξτρα φόρους που φέρνει με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, σε τεκμήρια, e-αποδείξεις και ενοίκια, η μείωση των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο πέρασε με «άριστα 10» την 10η αξιολόγηση και δικαίως πήρε ό,τι ζήτησε για μια βιώσιμη και συνεπή μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που παρά τη μεγάλη μείωση του τζίρου εξακολουθεί να δηλώνει λογιστικά κέρδη, που είτε δεν έχει εισπράξει, είτε βρίσκονται «παγωμένα» σε επιταγές. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν διατηρούν ζέουσες τις ελπίδες της επιχειρηματικότητας για μία μετα – πασχαλινή οικονομική ανάσταση. Το άνοιγμα του εμπορίου, καθώς επίσης της εστίασης και του τουρισμού τον Μάιο είναι σίγουρο ότι θα ενεργοποιήσουν όλες τις παραμέτρους που θα συμβάλουν στο να επανέλθει η προσδοκώμενη κατάσταση στην οικονομία, στην κοινωνία και στο επιχειρείν. Τα πασχαλινά μέτρα φορολογικής ανακούφισης θα μετρήσουν πολύ στην οικονομική και κοινωνική μας ανάσταση, καθώς οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης ανταποκρίνονται εμπράκτως στις ευχές των ανθρώπων της αγοράς για Καλή Ανάσταση.

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.