Η επιστροφή των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα, χωρίς περιορισμούς, οριοθετεί την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς σε μια νέα κανονικότητα. Η κατάργηση των click away και click inside και άρα της επιστροφής στις καταναλωτικές μας συνήθειες, γεννά στο λιανικό εμπόριο ένα αίσθημα αισιοδοξίας. Ο εμπορικός κόσμος έχει βιώσει τα πάνδεινα εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας, αλλά θα συνεχίσει να τηρεί με προσοχή, όπως άλλωστε έχει ήδη αποδείξει, τα μέτρα υγειονομικής προστασίας κατά της πανδημίας. Μπορεί το λιανεμπόριο να ξεκίνησε να ανοίγει σταδιακά πριν 40 ημέρες, αλλά κάθε εβδομάδα ήταν και μία νέα άσκηση ετοιμότητας για την επόμενη.

Η εμπορική κίνηση, μέχρι τώρα, ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών και το 50% των καταναλωτών περιμένει αισθητή μείωση των κρουσμάτων για να επισκεφτεί διά ζώσης τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα. Οι μισοί καταναλωτές συνεχίζουν να δείχνουν επιφυλακτικότητα στο να κλείνουν ραντεβού και να περιμένουν για να επισκέπτονται τα μαγαζιά, αλλά και να μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς. Από την άλλη όμως, οι άλλοι μισοί περίμεναν καιρό να αρθούν τα ανασταλτικά μέτρα με τις δυσκολίες εύρεσης και δοκιμής των προϊόντων, τη χρονοβόρα διαδικασία αλλαγής και επιστροφής, καθώς και τη δυσχέρεια στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Η εβδομάδα ελευθερίας και ολικής επαναλειτουργίας πολλών επαγγελμάτων ήρθε λοιπόν και έφερε μαζί την άρση των περιοριστικών μέτρων, που δημιουργεί μια βελτίωση των προσδοκιών για τα επίπεδα της κατανάλωσης στο σύνολο της αγοράς το επόμενο διάστημα. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος και καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώνεται μήνα με τον μήνα, ενώ αναμένεται τον Μάιο να αυξηθεί περαιτέρω από τις 97,9 μονάδες του Απριλίου. Η ολική επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου αναμένεται αργή αλλά σταθερή, αφού βρισκόμαστε στο μεταβατικό στάδιο καταναλωτικής αλλαγής και εποχικής προτίμησης από την άνοιξη στο καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα δημιουργούνται ευρύτερα ανοίγματα, κυρίως στον κλάδο του τουρισμού, συμπαρασύροντας περαιτέρω πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά και αποφάσεις για τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας, την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων, καθώς και την κατάργηση των SMS. Η κυβέρνηση προσέχει πολύ τις ισορροπίες εξόδου και την αίσθηση της υπερχαλάρωσης στην κοινωνία. Αυτό που απασχολεί περισσότερο την κυβέρνηση είναι η καλύτερη δυνατή ισορροπία, αφού από τη μια θέλει να δείχνει ότι η χώρα αρχίζει να κινείται σε ρυθμούς μετά πανδημίας εποχής και από την άλλη υπενθυμίζει την «εύθραυστη εικόνα» των κρουσμάτων.

Ο οδικός χάρτης της πλήρους απελευθέρωσης όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων και «αποσωλήνωσης της οικονομίας» ξεκίνησε να εφαρμόζεται γρήγορα, για αυτό και στην κυβέρνηση επενδύουν όλες τις δυνάμεις τους στην επίσπευση της εμβολιαστικής επιχείρησης «Ελευθερία», αλλά και στη διευρυμένη χρήση των self tests. Με τη βοήθεια των καλών καιρικών συνθηκών και την υποχώρηση των κρουσμάτων, αλλά πρωταρχικά την επιτάχυνση του ρυθμού των ημερήσιων εμβολιασμών θα επιτραπεί στην Ελλάδα να «περάσει στο πράσινο» του ευρωπαϊκού χάρτη και να ανοίξει το καλοκαίρι με ασφάλεια. Η εβδομάδα που πέρασε έδειξε ότι η κατάσταση είναι καλή, αλλά θα είναι πολύ καλύτερη σε έναν μήνα.

Μέχρι τότε στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν βιασύνη, όσο και αν νιώθουν έντονα την πίεση του χρόνου της θερινής σεζόν, καθώς και της οικονομικής κόπωσης του κόσμου της αγοράς. Το μεγάλο στοίχημα του φετινού ανοίγματος του τουρισμού απαιτεί πολύ προσεκτική διαχείριση, ώστε να αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη της τουριστικής κίνησης τόσο η εστίαση όσο και το εμπόριο.

Σε κάθε περίπτωση, κυρίαρχη προτεραιότητα όλων μας πρέπει να είναι η επιχείρηση «Ελευθερία» με στόχο να ξεπεράσουμε τα 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς στο τέλος Μαΐου, καθώς και με τον τωρινό ρυθμό των άνω των 100.000 εμβολιασμών ημερησίως να γίνουν άλλα 3 εκατομμύρια εμβόλια τον Ιούνιο, ώστε να φτάσουμε στην επίτευξη του τείχους ανοσίας τον Ιούλιο.

Τέλος, εύχομαι το click away και click inside μαζί με όλα τα άλλα μέτρα να περάσουν στη «σφαίρα» των αναμνήσεων μιας εποχής που όλοι θέλουμε να αφήσουμε πίσω χάρη στους εμβολιασμούς. Ελεύθερα, λοιπόν, μπορούν να πουν πλέον οι έμποροι της λιανικής στους πελάτες τους «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε!».

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.