Η Ελλάδα άνοιξε τις πύλες της για τον εσωτερικό και τον εξωτερικό τουρισμό από το πρωί της Παρασκευής 14 Μαΐου και ήδη στα νησιά άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι επισκέπτες.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό PCR τεστ ή rapid test 24 ωρών ή self-test 24 ωρών.
Από χθες έχουν πραγματοποιηθεί 29 δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο. Η πληρότητα στα πλοία με καμπίνες αυξήθηκε στο 85% και στο 80% χωρίς καμπίνες. Μποτιλιάρισμα σημειώθηκε τόσο στα λιμάνια όσο και στις εθνικές οδούς.

Πώς ταξιδεύουμε σε νησιά και επαρχία

Για τα ταξίδια στα νησιά απαιτείται Green Pass (με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα). Ειδικότερα για τα νησιά, όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών θα πρέπει να φέρουν κάποιο από τα εξής:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού (με διάστημα 14 ημερών από τη δεύτερη δόση),
  • είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών,
  • είτε αρνητικό rapid ή
  • self test 24 ωρών βεβαίωση νόσησης (τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες).

Διευκρινιστικά, η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Στο 85% από σήμερα η πληρότητα των πλοίων

Την αύξηση της πληρότητας των πλοίων από σήμερα στο 85% στα πλοία που έχουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες, ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έκανε επιθεώρηση το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά, δήλωσε ότι οι έλεγχοι του Λιμενικού θα είναι εντός και εκτός πλοίων «για να έχουμε ένα καλό αλλά και ασφαλές ταξίδι».

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.