Η συσσώρευση του χρηματιστηρίου πέριξ των 800 μονάδων και η στάση αναμονής των ξένων επενδυτών προς την ελληνική αγορά δεν έχει να κάνει μόνο με τις αναμενόμενες νέες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, τον νόμο του ΤΧΣ, την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και το ρυθμό διάθεσης των εμβολίων, στοιχείο που θα επηρεάσει σημαντικά τον ελληνικό Τουρισμό.

Οι τιτλοποιήσεις και ο νέος νόμος, αλλά και η διάθεση των εμβολίων είναι οι τρεις καταλύτες που περιμένουν εναγωνίως οι ξένοι επενδυτές, όπως επίσης και η επισημοποίηση της συναλλαγής της Alpha bank για την πώληση του πακέτου δανείων 10,8 δισ. ευρώ προς την Davidson Kempner.

Αρκετά, όμως, στελέχη επενδυτικών funds -που διαθέτουν τραπεζικές μετοχές, αλλά και ορισμένες θέσεις σε μετοχές- δεν έβλεπαν με καλό μάτι την υπέρμετρη έμφαση που δόθηκε από την κυβέρνηση στην ΔΕΗ και στην αποκατάσταση της κερδοφορίας της.

Η στήριξη κρατικών εταιρειών, όπως η ΔΕΗ όπου το Δημόσιο έχει 51% δεν αποτελεί μεταρρύθμιση και οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές θα ήθελαν να δουν μια ιδιωτικοποίηση. Το τελευταίο διάστημα, όμως, με αφορμή τον λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, αλλά κυρίως, με την αδιαλλαξία της ΔΕΗ για το κόστος του ρεύματος προς την βιομηχανία, τα ίδια funds διακρίνουν ότι δημιουργείται μεγαλύτερο πρόβλημα. Με άλλα λόγια, για να διασωθεί η ΔΕΗ, η κυβέρνηση διακινδυνεύει την ύπαρξη της βιομηχανικής παραγωγής.

Βαλτώνει και το Ελληνικό

Την ίδια ώρα έχει βαλτώσει η επένδυση στο Ελληνικό καθώς η Mohegan εμφανίζει αδυναμία δανειοδότησης για το έργο του καζίνου, ενώ η έτερη εταιρεία η Hard Rock η οποία είχε αποκλειστεί από το έργο δηλώνει έτοιμη για το έργο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ξένοι επενδυτές έχουν ως αστείο τις εξελίξεις στο Ελληνικό και όταν μιλούν με Έλληνες συνεργάτες τους ρωτούν “τι συμβαίνει με το Ελληνικό;” Επί δυο σχεδόν χρόνια η σημερινή κυβέρνηση είχε κάνει σημαία της τις επενδύσεις στο Ελληνικό και σήμερα δεν έχουν προχωρήσει ούτε τα πρώτα έργα. Οι δυο υποθέσεις, λοιπόν, της ΔΕΗ αλλά και του Ελληνικού είναι χαρακτηριστικές της μεταρρυθμιστικής κόπωσης που εμφανίζει η κυβέρνηση, όπως θα έλεγαν ορισμένοι.

Έρχονται εισροές

Προσώρας το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ανακρούσει πρύμναν πέριξ των 800 μονάδων, ωστόσο, όπως εκτιμά τραπεζική πηγή τέσσερις είναι οι καταλύτες οι οποίοι θα προκαλέσουν νέες εισροές κεφαλαίων στην Οδό Αθηνών.

Πρώτον, η ταχύτητα στην διάθεση των εμβολίων είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας γιαυτό διεθνώς οι επενδυτές παρακολουθούν τους ρυθμούς διάθεσης των εμβολιασμών ώστε να δούν πόσο γρήγορα θα περάσει στον πληθυσμό η αντιμετώπιση του ιου. Η επιβολή της νέας καραντίνας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στην Ελλάδα έχει δεσμεύσει αρκετά κεφάλαια τα οποία περιμένουν να δουν τους ρυθμούς εμβολιασμού, εξέλιξη η οποία θα βοηθήσει και τον εισερχόμενο τουρισμό.

Δεύτερον, όπως επισημαίνει τραπεζικό στέλεχος, “το 2021 οι αναδυόμενες αγορές εκτιμάται ότι θα υπεραποδώσουν έναντι των ανεπτυγμένων αγορών, όπως ήδη έχουν εκτιμήσει ξένοι οίκοι, όπως η Morgan Stanley, JP Morgan.”

Τα κεφάλαια, τα οποία είναι αυξημένα από την άφθονη ρευστότητα των αγορών θα αυξηθούν και το μερίδιο της ελληνικής αγοράς θα είναι υψηλότερο σε σύγκριση με την περυσινή περίοδο.

Επιπρόσθετα, στις αρχές Φεβρουαρίου ο Δείκτης ΜSCI θα ανακοινώσει τον ελληνικό Δείκτη και οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα διεκδικήσουν εκ νέου την συμμετοχή τους και πιθανότατα Eurobank και Εθνική να εισέλθουν εκ νέου στον Msci υψηλής κεφαλαιοποίησης. Με μεγάλες πιθανότητες διεκδικεί την συμμετοχή του στον Δείκτη και η Μυτιληναίος καθώς πληροί τα κύρια κριτήρια για το ύψος της κεφαλαιοποίησης και την εμπορευσιμότητα

Ο τρίτος καταλύτης για τις νέες εισροές αποτελεί η ανακοίνωση της Alpha bank για την συμφωνία πώλησης του πακέτου δανείου Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ προς την Davidson kempner – η οποία αναμένεται στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Aρκετά επενδυτικά funds επιδιώκουν την συμμετοχή τους στην ελληνική αγορά, ωστόσο λογοδοτούν σε επενδυτικές επιτροπές, ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η επίσημη ανακοίνωση προκειμένου να ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά. Η ανακοίνωση λοιπόν της συμφωνίας είναι βασική προϋπόθεση προκειμένου να ξεκινήσει ένα κύμα νέων εισροών προς την ελληνική αγορά.

Το trade με τις κυκλικές μετοχές

O τέταρτος καταλύτης προέρχεται από το διεθνές trade των κυκλικών μετοχών, όπου συμπεριλαμβάνονται οι τράπεζες.  Aπο την αρχή της πανδημίας πρώτη η Morgan Stanley εξήγησε αναλυτικά την στροφή προς τις κυκλικές μετοχές (Mike Wilson). Σε μια κρίση, οι αξίες, όπως λ.χ. η τιμή του ακινήτου, πέφτει.

Όταν, όμως, η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει τότε οι μετοχές των εταιρειών που ευνοούνται περισσότερο καταγράφουν την υψηλότερη άνοδο, είναι η κατηγορία των κυκλικών μετοχών, όπως συνέβη με τις τράπεζες, τις εταιρείες εμπορευμάτων, εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, εμπορικές κ.ά.

Με την κρίση της πανδημίας οι κυκλικές μετοχές –μεταξύ αυτών και οι τράπεζες– αρχικά κατέγραψαν σημαντική πτώση. Πριν, όμως, διαφανεί η έξοδος από την πρώτη καραντίνα, οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν σημαντικά στις ΗΠΑ – μάλιστα τότε σημειώθηκε άνοδος και στην ελληνική αγορά από τα χαμηλά των τραπεζικών μετοχών.

Οι τραπεζικές μετοχές στις ΗΠΑ συνέχισαν μια σταθερή άνοδο η οποία ενισχύθηκε και από τα υψηλά κέρδη που κατέγραψαν από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, τις δημόσιες εγγραφές και την επενδυτική τραπεζική.