Η σπουδή του υπουργού Οικονομικών να πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού ακόμα και για «κούρεμα» στα δάνεια που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ», έφερε ένταση και γκρίνια στη σχέση του με τους τραπεζίτες.
Χθες υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη επικοινωνούσαν από το πρωί με το γραφείο του κ. Χρήστου Σταϊκούρα και οι διαμαρτυρίες ήταν πολλές.
Οι τραπεζίτες λένε ότι αιφνιδιάστηκαν, ότι δεν είχαν ενημερωθεί για το νέο πλαίσιο που θα έρθει μέχρι το τέλος του μήνα προς ψήφιση στη Βουλή και υποχρεώνει τις τράπεζες να μειώσουν επιτόκια, να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής των δανείων, και να «κουρέψουν» όχι μόνο τόκους αλλά και κεφάλαιο.
Και οι σχέσεις τραπεζών και κ. Χρήστου Σταϊκούρα βρέθηκαν χθες στο «κόκκινο» για τον τρόπο που θα ρυθμιστούν τα «κόκκινα» επιχειρηματικά του «Γέφυρα ΙΙ», διότι δεν είχαν ενημερωθεί για το σχέδιο που πήρε ήδη την έγκριση της DGComp.
Τι λένε από το ΥΠΟΙΚ
Κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό λένε πως οι τραπεζίτες είχαν ενημερωθεί με e mail και ότι είχαν δώσει τη συγκατάθεση τους πριν φύγει το σχέδιο για τις Βρυξέλλες.
Ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τουλάχιστον δύο με τρεις φορές το μήνα υπάρχουν τηλεδιασκέψεις του υπουργού με τους επικεφαλής των τραπεζών, γιατί δεν ενημερώθηκαν «δια ζώσης αλλά με e-mail».
Ακόμα πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν πως οι τραπεζίτες είχαν δώσει την έγκρισή τους στο σχέδιο, θεωρώντας ότι αυτό θα το «εκοβε» η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και μάλιστα συμπλήρωναν με νόημα πως ακόμα και να διαφωνούσε η DGComp, έγκριση θα έδινε αφού το σχέδιο αποτελεί αντιγραφή ανάλογου ευρωπαϊκού πλαισίου, που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2018.
Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε προχθές Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών, για τα δάνεια που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ», που επιδοτεί τις δόσεις τους για 8 μήνες (μέχρι το τέλος του έτους), οι τράπεζες θα πρέπει να προσφέρουν στους δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια τουλάχιστον μία (ή και περισσότερες) διευκολύνσεις.
Ποιες είναι αυτές οι διευκολύνσεις
– μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμής,
-διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων,
– διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής άξιας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κλπ)
– επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.
-Και ακόμα να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.
Στην περίπτωση τώρα που τα δάνεια είναι εξυπηρετούμενα οι τράπεζες θα πρέπει:
– να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου ( επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν τη χορήγηση της κρατικής επιδότησης,
– να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.