Αίσθηση προκάλεσε η on air κόντρα μεταξύ του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, και του καθηγητή πνευμονολογίας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, σχετικά με τον εμβολιασμό.

Μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στον λόγο του ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε το εξής: «Το να αποφασιστεί εκ των υστέρων ότι για κάποιες ομάδες θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός προκειμένου να εργάζονται, όχι υποχρεωτικός με την έννοια «σε βάζω κάτω και υποχρεωτικά σου κάνω το εμβόλιο», αυτό δεν υπάρχει, είναι ξεκάθαρο, δεν μου φαίνεται παράλογο. Αντίθετα, ο μη εμβολιασμένος, δεν είναι μόνο ότι έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να νοσήσει ο ίδιος αλλά έχει και πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό στον συνάνθρωπό του».

«Το υγειονομικό προσωπικό στοχοποιείται»

«Εμείς απορούμε γιατί γίνεται στόχος το υγειονομικό προσωπικό. Μάλιστα, όχι μόνο από κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και από την ίδια την υγειονομική κοινότητα, όπως το έχει πράξει στο παρελθόν ο κ. Βασιλακόπουλος. Το λέμε αυτό γιατί δεν προκύπτει μέσα στα νοσοκομεία καμία διασπορά του ιού που να είναι ευθύνη του υγειονομικού προσωπικού για τρεις λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι διότι τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Ο δεύτερος λόγος είναι διότι κάνουμε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, εμβολιασμένοι και μη. Και ο τρίτος λόγος είναι γιατί τα ποσοστά συμμετοχής του υγειονομικού προσωπικού είναι υψηλότατα, δεν υπάρχουν πια τα ποσοστά πριν από ένα μήνα», εξέφρασε ο κ. Γιαννάκος.

Ένταση από το… παρελθόν

«Ο κ. Βασιλακόπουλος είναι πιο προσεκτικός το τελευταίο διάστημα αλλά πριν από λίγο καιρό μας αποκάλεσε αμόρφωτους», σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, με τον κ. Βασιλακόπουλο να παρεμβαίνει αναφέροντας πως «δεν είναι έτσι, δεν είπα αυτό. Με ρώτησαν σε ένα δελτίο ειδήσεων για ποιον λόγο τα ποσοστά, γενικά στο νοσηλευτικό κλάδο είναι χαμηλότερα. Και είπα πως είναι και θέμα μόρφωσης η αποδοχή του εμβολίου».

«Δηλαδή ο ελληνικός λαός, ο πατέρας μου και η μάνα μου που δεν ξέρουν γράμματα, δεν πρέπει να εμβολιαστούν;», σχολίασε ο κ. Γιαννάκος, με τον καθηγητή πνευμονολογίας να ζητάει να «τελειώσω, να τελειώσω. Αν θέλετε να με αφήσετε να τελειώσω, θα τα καταλάβετε τι εννοώ. Στο νοσηλευτικό κλάδο περιλαμβάνονται άνθρωποι που έχουν υψηλή μόρφωση (πτυχία πανεπιστημίων, μεταπτυχιακά, διδακτορικά) αλλά και άνθρωποι που έχουν τελειώσει μόνο Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει πως σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις μελέτες που έχουν γίνει, πως όσο μεγαλύτερο- όχι μόνο στους υγειονομικούς- είναι το επίπεδο της εκπαίδευσης, τόσο μεγαλύτερη είναι η αποδοχή του εμβολίου», εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος καταλήγοντας στο ότι «ο λαϊκισμός έχει και όρια».