Κόντρα έσπασε ανάμεσα στον βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλο, και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, με αφορμή το Μάτι. 

Ειδικότερα, οι δύο βουλευτές ήταν καλεσμένοι στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ωστόσο «άναψαν τα αίματα» όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε τον βουλευτή της ΝΔ «ψεύτη», ενώ ο Δημήτρης Μαρκόπουλος τον είπε θρασύτατο, λέγοντας συγκεκριμένα, «Κώστα, μη γίνεσαι Πολάκης».

Ολόκληρος ο διάλογος μεταξύ Ζαχαριάδη και Μαρκόπουλου

Κώστας Ζαχαριάδης: Μαρκόπουλε, άκου εδώ

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Ζήτησε ο Τσίπρας συγγνώμη για το Μάτι; Και μετά μας λένε θα έρθει ο Τσίπρας να κυβερνήσει;

Κώστας Ζαχαριάδης: Βέβαια ζήτησε, αλλά είσαι ψεύτης.

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Εσείς είστε θρασύς. Είσαι θρασύς, εσύ και το κόμμα σου που δεν έχετε ζητήσει μία συγγνώμη. Θρασύτατοι είστε!

Κώστας Ζαχαριάδης: Είναι οι χειρότεροι τυμβωρύχοι. Εγώ δεν μπορώ να έρχομαι έτσι να συζητώ. Είσαι ψεύτης!

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Θράσος έχει ο Τσίπρας. Κώστα έχετε πολιτικό θράσος!

Κώστας Ζαχαριάδης: Σταμάτα λίγο! Μιλάω ρε παιδί μου! Μα, μιλάω! Μπορώ να μιλήσω ή να φύγω;

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Δεν είμαι «ρε»! Μη γίνεσαι Πολάκης, πρόσεξέ το! Ήσουν σοβαρός, μην γίνεσαι Πολάκης. Είχα να το λέω ότι ο Ζαχαριάδης είναι σοβαρός. Τι έχεις πάθει; Πολακίζεις. Ζητώ συγγνώμη που τον βρίζω.

Πολιτική κόντρα για την ανάπλαση στο Μάτι

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή ξέσπασε πολιτική αντιπαράθεση για το Μάτι και το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να το καταψηφίζουν.

Η ανάπλαση η οποία γίνεται μετά και από δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με τις ψήφους της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης. Το Μνημόνιο Συνεργασίας Αθηνών – Λευκωσίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, ανάμεσά τους και το Μάτι, καταψήφισαν από πλευράς τους ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Υπενθυμίζεται πως για την υλοποίηση του σχεδίου χρειάστηκε η δωρεά της Κύπρου ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ για την στήριξη των πληγέντων.  Πριν την ψήφιση ωστόσο είχε γίνει γνωστό πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει την εν λόγω πρωτοβουλία προβάλλοντας συγκεκριμένες αντιρρήσεις. Μάλιστα η υπόθεση αυτή προκάλεσε και την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Ταγαρά, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για μηδενισμό.

«Τέτοιες ισοπεδωτικές συμπεριφορές, μηδενιστικός λόγος, καταστροφολογία ξεπερνά τα όρια. Μπορείτε να έχετε τις απόψεις σας τις οποίες ακούμε με σεβασμό. Λυπάμαι όταν εξαντλείται όλες τις ακρότητες. Σας απαντήσαμε σε όλα τα ερωτήματα. Δεν θέλετε να ακούσετε την αλήθεια» είπε μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην εθνική μνήμη και καταδίκασε την τότε κυβέρνηση για την επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως επιχειρούν να πάρουν ρεβάνς καλώντας την ΝΔ να ζητήσει συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων υποστηρίζοντας ότι διέπραξε «τυμβωρυχία».

Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος μίλησε για σκάνδαλο και σημείωσε πως «χθές και σήμερα τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα το οποία αναδεικνύουν μείζονα θέματα ως προς το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά αυτής της σύμβασης. Επειδή δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από την κυβέρνηση οφείλουμε να παρέμβουμε για να προστατεύσουμε τη διαδικασία».

«Γνωρίζω ότι οι ανάγκες στην Ανατολική Αττική είναι πολλές και για χώρους υγείας και για χώρους αποκατάστασης μέσω της κοινωνικής κατοικίας και τάξης στον χώρο […] Ξεκινήσαμε από το Μάτι, θα επεκταθούμε και παραδίπλα και παντού» είπε από πλευράς του ο κ. Ταγαράς, και προσέθεσε: «Μετά όμως τη συνεργασία και συνεννόηση, μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας συμφωνήθηκε ως βέλτιστη αξιοποίηση των χρημάτων (να είναι) η κοινωνική κατοικία».

Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου μίλησε για “πολιτικά ολισθήματα” του ΣΥΡΙΖΑ: «Καταψήφισε το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη γιατί είναι ιδιωτικού δικαίου και τώρα λέει ένα δεύτερο “όχι”: Σήμερα υπάρχει ένας κερδισμένος, ο κόσμος που θα έχει εξασφαλίσει την κοινωνική του κατοικία, και ένας χαμένος, εσείς που είπατε “όχι”. Όσο για το νοσοκομείο στην περιοχή, ο κ. Οικονόμου είπε ότι “το νοσοκομείο στα Μεσόγεια θα γίνει και θα είναι δημόσιο νοσοκομείο, αλλά θα είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένης μελέτης από το Υπουργείο Υγείας, όχι από εσάς, όχι από την Κύπρο».