Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτου, καθώς και σε όλες τις αλλαγές που έρχονται μέσα στο 2024 και αναμένεται να βάλουν «τέλος στο χάος των υποθηκοφυλακείων».

Ο κ. Κυρανάκης μίλησε και για τη νέα έκδοση Google Maps που θα παρουσιαστεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Όπως είπε, «βοηθάμε κυρίως τους νέους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, να δηλώσουν ό,τι τους ανήκει. Χωρίς να απαιτείται τοπογραφικό διάγραμμα και με ηλεκτρονικό εντοπισμό του ακινήτου από την υπηρεσία Θέαση του Κτηματολογίου».

«Όσοι λοιπόν δεν έχουν δηλώσει ακίνητο και αν δεν υπάρχει συμβόλαιο και στόχος είναι να αποδειχτεί χρησικτησία, αρκεί το Ε9, ένας λογαριασμός ΔΕΚΟ, ένορκες βεβαιώσεις από όμορους γείτονες. Δύο πιστοποιητικά απαιτούνται για να γίνει η ηλεκτρονική δήλωση», πρόσθεσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα έχει η χώρα, επιτέλους, Κτηματολόγιο.

Ακόμη, ο κ. Κυρανάκης σημείωσε ότι «θα είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που θα αποκτήσει αυτό το οποίο ονομάζουμε κτηματολόγιο, ενώ μέσα στο Φεβρουάριο θα παρουσιαστεί η νέα έκδοση του Google Maps, όπου τα σχεδιαγράμματα όλων των ακινήτων της χώρας, θα είναι διαθέσιμα με κάθε νομική και γεωχωρική πληροφορία».

«Έτσι θα έχουμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη, πολύ πιο σαφή εικόνα για το ακίνητό μας και θα μπορούμε να το δηλώνουμε ή να κάνουμε διορθώσεις διεκδίκησης χωρίς να καταλήξουμε στα δικαστήρια», πρόσθεσε.

Αγοραπωλησίες σε 14 λεπτά

Αναφερόμενος στο ζήτημα των μεταβιβάσεων ακινήτων, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, «σε περιοχές που έχει τελειώσει η κτηματογράφηση, έγιναν μεταγραφές σε 14 λεπτά. Η πρώτη ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτου έγινε στη Θεσσαλονίκη πριν από 10 ημέρες».

«Είναι αναγκαίο οι συμβολαιογράφοι να μπούν στον φάκελο μεταβίβασης και με ψηφιακό τρόπο να διευκολύνουν τους πολίτες. Από τo akinita. gov.gr ο συμβολαιογράφος αντλεί και συγκεντρώνει τα ακίνητα ψηφιακά και όταν συγκεντρωθούν ανεβαίνει το ψηφιακό αντίγραφο συμβολαίου, ειδοποιείται ο αγοραστής να πληρώσει τα τέλη Κτηματολογίου και από εκείνη τη στιγμή σε μία εργάσιμη ημέρα εκδίδεται το πιστοποιητικό μεταγραφής ή απόρριψης», επισήμανε.

Το 2024 το τέλος των υποθηκοφυλακείων

Επιπλέον, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης επισήμανε ότι μέσα στο 2024 μπαίνει τάξη στο χάος των υποθηκοφυλακείων, αυτά που ανήκουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης κλείνουν με ΦΕΚ και ημερομηνίες εντός του 2024 και η ύλη όσο και οι αρμοδιότητες περνούν στα Κτηματολογικά γραφεία.

«Ο υπουργός έχει ξεκινήσει η ψηφιοποίηση Αρχείου με1 δισεκατομμύριο σελίδες, εκ των οποίων 600 εκατομμύρια σαρώνονται.

Η πρώτη ψηφιοποίηση έγινε στη Νέα Σμύρνη που πέρασε στο archive. ktimatologio.gr .Ακολουθεί η Σαλαμίνα και ο Βύρωνας. Μέχρι τον Απρίλιο η ψηφιοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί, αν και είναι τεράστιος ο όγκος, στην Αθήνα και μέχρι το καλοκαίρι θα ισχύει το ίδιο για το σύνολο της Αττικής και της Θεσσαλονίκης ενώ οι δικηγόροι σε όλη την επικράτεια θα μπορούν να βρίσκουν τίτλους ψηφιακά εντός του 2024», κατέληξε ο κ. Κυρανάκης.

Διαβάστε ακόμη: