Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μίλησε στην Ολομέλεια στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά».

Αναφερόμενος στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, ο κ. Κωνσταντινόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά «θέλω να θυμίσω ότι αυτή η σημαντική διαδικασία για τη χώρα έχει ξεκινήσει με το Ν. 4001/2011 του ΠΑΣΟΚ, οπότε και ξεκίνησε η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ και υπεγράφησαν οι πρώτες συμβάσεις. Επίσης, με πρόταση του Υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μανιάτη και το Ν.4162/2013 ιδρύθηκε ο Ειδικός Λογαριασμός κοινωνικής αλληλεγγύης γενεών, από τα έσοδα του οποίου το 70% θα αξιοποιούνταν για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Ταμείου, δηλαδή στις νέες γενιές, το 25% στο Πράσινο Ταμείο και το 5% των εσόδων θα χρηματοδοτούσε μεταπτυχιακά. Πέρασαν χρόνια από τότε, κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ (με τους ΑΝΕΛ), ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία και φτάσαμε στο σήμερα με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εισβολή του Βλ. Πούτιν για να θυμηθούμε τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Τι κάναμε 8 χρόνια;».

Και πρόσθεσε ότι «Εξαρτηθήκαμε από το φυσικό αέριο, αντί να αξιοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσαν να μας ενώσουν όλους. Δυστυχώς, υπήρξε απραξία».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σημείωσε ότι «Η κυβέρνηση έχει φέρει πολλά νομοσχέδια του Υπουργείου Εργασίας, αλλά ένα για να καταργήσει το Νόμο Κατρούγκαλου που είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει, δεν έχει φέρει. Όπως δεν έχετε κάνει και άλλα τα οποία είχατε υποσχεθεί πριν γίνετε κυβέρνηση∙ δεν κάνατε εξεταστική για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως δεν έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ εξεταστική για την περίοδο Καραμανλή, νωρίτερα. Και οι δύο αποφεύγετε τις υποσχέσεις σας και οι δύο δηλώνετε προοδευτικοί. Ίσως, να σκεφτείτε μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ».

«Όπως επεσήμανε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μουλκιώτης, ενώ υποσχεθήκατε και νομοθετήσατε την ψηφιακή σύνταξη σε μια μέρα, δεν κάνατε τίποτα. Νομοθετήσατε επίσης προκαταβολική σύνταξη, αλλά ούτε και αυτό πήγε καλά. Σήμερα ένας συνταξιούχος πρέπει να περιμένει τρία ή τέσσερα χρόνια για να πάρει το συνολικό ποσό της σύνταξής του. Εμπλέξατε ιδιώτες στην έκδοση των συντάξεων και δώσατε μπόνους στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, κάνατε προσλήψεις υψηλόμισθων από τον ιδιωτικό τομέα, ούτε κι αυτά πήγαν καλά. Καταλήγετε για ακόμα μια φορά στην πολιτική της ατομικής ευθύνης την οποία επικαλεστήκατε και κατά την πανδημία, φτάσετε στο σημείο να αναλάβει ο πολίτης την ατομική ευθύνη για να λάβει τη σύνταξή του. Τότε γιατί τα κάναμε όλα αυτά; Τρία χρόνια και τόσα λεφτά, δεν κάνατε τίποτα. Θέλουμε να πάρουν σύνταξη οι πολίτες, αλλά εσείς κωλυσιεργείτε τρία χρόνια», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την κοινωνική κατοικία, ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε: «Σας θυμίζω ότι έχετε προβλέψει την ένταξη μόνο 100 κατοικιών στο ταμείο ανάκαμψης για τη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών, τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες αξιοποιούν τους πόρους για χιλιάδες κατοικίες. Η Πορτογαλία έχει 30.000 κοινωνικές κατοικίες τις οποίες δίνει με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και ένα συμβολικό αντίτιμο σε νέα ζευγάρια που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια. Η κυβέρνηση τώρα άρχισε να μιλάει για την κοινωνική κατοικία. Σας καταλαβαίνουμε, αλλά να έχετε το θάρρος να παραδέχεστε ποιος το πρότεινε, η σοσιαλδημοκρατία είναι εδώ για να δίνει λύσεις».