Η Κολομβία σκοπεύει να μεταφέρει δεκάδες από τους αποκαλούμενους ως «ιπποπόταμους κοκαΐνης» του γνωστού εμπόρου ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ, στην Ινδία και το Μεξικό.

Σήμερα υπάρχουν από 130 έως 160 ιπποπόταμοι στην Κολομβία, σύμφωνα με τις αρχές, και έχουν εξαπλωθεί πολύ πέρα από το πρώην ράντσο του Εσκομπάρ, την Hacienda Napoles, όπου ξεκίνησαν ως πληθυσμός ενός αρσενικού και τριών θηλυκών.

Οι πρώτοι ιπποπόταμοι αποτελούσαν μέρος μιας συλλογής εξωτικών ζώων που ο Εσκομπάρ είχε συγκεντρώσει τη δεκαετία του 1980 στο ράντσο του, περίπου 250 χιλιόμετρα από το Μεντεγίν. Μετά το θάνατό του το 1993, οι αρχές μετεγκατέστησαν τα περισσότερα από τα άλλα ζώα, αλλά όχι τους ιπποπόταμους επειδή ήταν πολύ δύσκολο να μεταφερθούν.

Έκτοτε άρχισαν να αναπαράγονται με ταχείς ρυθμούς, επεκτείνοντας το χώρο δραστηριότητάς τους. Πλέον, αποτελούν τόσο περιβαλλοντική πρόκληση όσο και πηγή ανησυχίας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Μια μελέτη στο περιοδικό Nature προειδοποίησε ότι ο αριθμός τους θα μπορούσε να φθάσει τους 1.500 μέσα σε δύο δεκαετίες.

Προηγουμένως, οι αρχές προσπάθησαν να ελέγξουν τον πληθυσμό τους χρησιμοποιώντας ευνουχισμούς και «ενέσεις» αντισυλληπτικών. Ωστόσο, οι πρακτικές αυτές είχαν περιορισμένη επιτυχία.

Πλέον, υπάρχει σχέδιο να μεταφερθούν δεκάδες από τους ιπποπόταμους σε φυσικά καταφύγια στην Ινδία και το Μεξικό. Συνολικά 70 ιπποπόταμοι, ένα μείγμα αρσενικών και θηλυκών, αναμένεται να μεταφερθούν στο εξωτερικό, με τους 60 να πηγαίνουν στην Ινδία και τους υπόλοιπους 10 στο Μεξικό.

Διαβάστε περισσότερα