Σε νέες τιτλοποιήσεις από κόκκινα δάνεια και πωλήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων ύψους πάνω από 10 δισ. ευρώ βάζουν μπροστά οι τράπεζες και ο ειδικός διαχειριστής PQH. Οι τράπεζες τιτλοποιούν και πωλούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 5,4 δισ. ευρώ και 5,2 δισ. ευρώ είναι το πακέτο που έχει βγάλει προς πώληση η PQH.
Ο στόχος για τις τράπεζες είναι ένας και μοναδικός: να περιορίσουν μέσα στο 2022 το δείκτη με τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφια ποσοστά.
Οι νέες αυτές τιτλοποιήσεις και πωλήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων έρχονται να εντείνουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους τρεις μεγάλους διαχειριστές «κόκκινων» δανείων, τους servicers που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά την doValue, την Intrum και την Cepal.
Από τις νέες πωλήσεις και τιτλοποιήσεις εξαιρείται προς το παρόν η Eurobank, η οποία πέτυχε ήδη από πέρυσι το μονοψήφιο ποσοστό στα NPEs και αυτό της δίνει σαφές προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.
Τα νέα πακέτα
Την περασμένη Δευτέρα η Alpha Bank προχώρησε σε δεσμευτική συμφωνία με την Cerberus –που είναι ένας από τους πλέον εξειδικευμένους επενδυτές σε ακίνητα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια– για την πώληση του Project Sky, αξίας 2,4 δισ. ευρώ.
Με την πώληση αυτή η Alpha Bank πετυχαίνει τη μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 13%, ενώ ο στόχος της είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2022 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό.
Για τον λόγο αυτό η Alpha Bank έχει δρομολογήσει την πώληση ενός χαρτοφυλακίου με δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 400 εκατ ευρώ, με την ονομασία project Solar.
Σε τροχιά πώλησης έχουν μπει ακόμα μεγάλα ναυτιλιακά δάνεια όπως και συμβάσεις leasing, το ύψος των οποίων προσεγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της που είναι να περιορίσει σε μονοψήφιο ποσοστό τα κόκκινα δάνεια. Πέρυσι τιτλοποίησε, πούλησε και έβγαλε από τον ισολογισμό της προβληματικά δάνεια ύψους 19 δισ. ευρώ και κατάφερε μέσα σε έξι μήνες να περιορίσει τον δείκτη καθυστερήσεων στο 16% (Σεπτέμβριος 2021 από το 46% που ήταν τον περσινό Μάρτιο).
Οι κινήσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνεχίζονται και η Τράπεζα Πειραιώς μέχρι το τέλος Ιουνίου 2022 αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων Sunrise ΙΙΙ ύψους 800 εκατ. ευρώ.
Ενώ έχει ήδη δεχθεί προσφορές για το project Sunshine που αφορά την πώληση συμβάσεων leasing ύψους 500 εκατ. ευρώ και σε σύντομο διάστημα αναμένεται η ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή. Επίσης, η τράπεζα θα προχωρήσει και σε δύο συνθετικές τιτλοποιήσεις δανείων από τις οποίες θα απελευθερωθούν κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ.
Η Πειραιώς πέρυσι ολοκλήρωσε τέσσερεις τιτλοποιήσεις και συγκεκριμένα τις Phoenix και Vega ύψους 7 δισ. ευρώ που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» και ακολούθησαν οι τιτλοποιήσεις «μαμούθ» Sunrise 1 και Sunrise 2, μικτής λογιστικής αξίας 7 δισ. και 4 δισ. ευρώ.
Για την Εθνική Τράπεζα τα πράγματα είναι πιο βατά. Η τράπεζα ετοιμάζει την τιτλοποίηση Frontier II που θα περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια –στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά– το ύψος των οποίων δεν θα υπερβεί τα 800 εκατ. ευρώ.
Η συγκεκριμένη τιτλοποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο έτος.
Ο στόχος για την Εθνική Τράπεζα είναι να περιορίσει τον δείκτη των προβληματικών δανείων της στο 5%. Η ΕΤΕ πέρυσι ολοκλήρωσε την τιτλοποίηση των 6 δισ. ευρώ Frontier Ι, που περιελάμβανε 190 χιλιάδες δάνεια στεγαστικά στο μεγαλύτερο μέρος και περιόρισε σημαντικά το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της.
Ο νέος CEO της Attica Bank ο Μιχάλης Ανδρεάδης ξεκίνησε τις διαδικασίες για την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων της τράπεζας συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, οι οποίες πρόκειται να ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».
Η αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσει η δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενδεχομένως και τρίτη, που θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, αφού ο στόχος είναι το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington να αποκτήσει το 68% των μετοχών της τράπεζας.
Οι τιτλοποιήσεις της τράπεζας των μηχανικών είναι η Astir I ύψους 320 εκατ. ευρώ, η Astir ΙΙ ύψους 371 εκατ. ευρώ και Omega λογιστικής αξίας 1,284 δισ. ευρώ. Ενώ είχε προηγηθεί και η τιτλοποίηση Artemis του 1,2 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο πακέτο πώλησης δανείων το έχει ρίξει στην αγορά η PQH, ο ειδικός εκκαθαριστής, και περιμένει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου τις μη δεσμευτικές προσφορές από τους επενδυτές.
Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 97.000 δάνεια (53.000 δανειοληπτών) που σε ποσοστό 60% είναι επιχειρηματικά δάνεια και το υπόλοιπο 40% είναι κυρίως στεγαστικά, με την πλειονότητα των δανείων να έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Είναι δάνεια που προέρχονται από τις bad banks, όπως το «κακό» κομμάτι της Αγροτικής, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ.λ.π.
Η αρχική προσδοκία ήταν το χαρτοφυλάκιο θα «έπιανε» τιμή πώλησης 1 δισ. ευρώ, ωστόσο ο πήχης έχει κατέβει και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις θα διαμορφωθεί μέχρι τα 800 εκατ, ευρώ.