Στο μικροσκόπιο των θεσμών έχει μπει η διαδικασία της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που ολοκληρώνεται σήμερα το σενάριο της ανάπτυξης για φέτος, που συνδέεται βέβαια και με τη δημοσιονομική πορεία της χώρας αλλά και το χρέος.
Αύξηση του ΑΕΠ στο 3%
Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί είναι ιδαίτερα συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη και το έλλειμμα του 2021 και θεωρούν ακόμη και το «κακό» σενάριο που έχει στην ατζέντα του το οικονομικό επιτελείο και παραπέμπει σε αύξηση ΑΕΠ στο 3,5% δύσκολο να επιτευχθεί, κυρίως λόγω των αβεβαιοτήτων στον τουρισμό αλλά και του χαμένου πρώτου τριμήνου του 2021. Έτσι οι εκπρόσωποι Κομισιόν, ESM, ΕΚΤ και ΔΝΤ θεωρούν πιο πιθανό ένα ποσοστό που είναι κοντά στο 3%.
Παράλληλα για για το πρωτογενές έλλειμμα εκτιμούν ότι θα ξεπεράσει τις κυβερνητικές προβλέψεις και θα «κλείσει» περίπου στο 7% του ΑΕΠ ή ακόμη και να υπερβεί το περσινό αρνητικό ρεκόρ του 7,2% του ΑΕΠ. Κύρια αιτία για την εκτόξευση του ελλείμματος το γεγονός ότι ουσιαστικά διπλασιάστηκε το ποσό τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ενώ όπως φαίνεται θα πρέπει πιθανόν να υπάρξει και συνέχεια.
Το πρωτογενές έλλειμμα
Ήδη μετά την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού υπάρχει αύξηση κατά 3 δισ. ευρώ στο συνολικό κόστος των μέτρων για το Δημόσιο. Επίσης ο λογαριασμός με βάση όλες τις εξαγγελίες έχει ξεπεράσει τα 14 δισ. ευρώ έναντι 7,5 δισ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Έτσι το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από τα 11 δισ. ευρώ, έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 6,7 δισ. ευρώ και 11,7 δισ. ευρώ που έκλεισε το 2020.
Η υπέρβαση αυτή σε ΑΕΠ εκτιμάται ότι φτάνει τις 2,3-2,5 ποσοστιαίες μονάδες από τους δανειστές με αποτέλεσμα το πρωτογενές έλλειμμα να ανεβαίνει για το 2021 στο 7% του ΑΕΠ, όταν το 2020 ήταν 7,2% ενώ το 2019 καταγράφηκε πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ.
Μπορεί βέβαια η εκτόξευση γα δεύτερη χρονιά του ελλείμματος να είναι αποδεκτή από τις Βρυξέλλες λόγω της ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά τα περιθώρια ήδη τα «καμπανάκια» ηχούν για επαναφορά στο «σωστό δρόμο». Βέβαια υπάρχει και η παράμετρος του χρέους που λόγω της συνεχούς ανάγκης για στήριξη των διαθεσίμων «φουσκώνει». Γιαυτό και πάλι στις συζητήσεις με τους θεσμούς αυτές τις μέρες τονίζεται η ανάγκη για «κόφτες» και όπως λέγεται «καλύτερη στόχευση των μέτρων ώστε η κατάσταση να παραμείνει διαχειρίσιμη και η δημοσιονομική προσαρμογή μετά το τέλος πανδημίας να είναι σταδιακή».
Οι ελληνικές θέσεις
Γιαυτό άλλωστε στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ θα προτιμούσαν αντί για «πάγωμα» της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών, υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ με τις νέες αναπροσαρμοσμένες αντικειμενικές τιμές ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου και κυρίως του ποσού των 3,3 δισ. ευρώ από τις περιοχές που θα προκύψουν μεγάλες αυξήσεις μετά την ευθυγράμμιση με τις εμπορικές τιμές.. Η ελληνικά πλευρά δηλώνει αισιόδοξη και ότι θα επικρατήσουν οι ελληνικές θέσεις.
Πάντως όπως φάνηκε και με την κατάθεση σχετικής ρύθμισης στη Βουλή οι δυο πλευρές τα βρήκαν στο πακέτο των έκτακτων παρεμβάσεων που έχει να κάνει με την φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 που θα δηλωθούν φέτος στην Εφορία και έχει ως στόχο την αποτροπή των επιβαρύνσεων από την πανδημία.
Η παρέμβαση που ανακοινώθηκε χτες περιλαμβάνει διορθωτικές κινήσεις στο μέτωπο των ηλεκτρονικών αποδείξεων, στα τεκμήρια διαβίωσης, στο φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ η εξόφληση των οποίων «απλώνεται» σε 8 και 6 δόσεις αντίστοιχα. Ωστόσο, βέβαια, υπάρχουν και φορολογούμενοι που μένουν εκτός των άμεσων ελαφρύνσεων.