Η ανάγκη να διερευνηθεί ένα «εναλλακτικό και ρεαλιστικό πλαίσιο» για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας αντί να συνεχισθεί η «κλινικά νεκρή» ενταξιακή διαδικασία, επισημάνθηκε στο προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, το οποίο συζητήθηκε σήμερα (05/06) στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.

Ο εισηγητής της έκθεσης για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ (Σοσιαλιστές, Ισπανία), τόνισε πως «βλέπουμε ότι διαγράφεται μία συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο, καθώς ο Πρόεδρος (σ.σ. Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν επανεξελέγη και τα πρώτα του σχόλια, δε δίδουν την προοπτική ότι θέλει πραγματικά να υπάρξει επαναπροσέγγιση μεταξύ Ένωσης και Τουρκίας.

Ανέφερε ότι, από πλευράς μας, προσπαθούμε να εκβιάσουμε την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις θεωρήσεις, κατηγορεί τους δημοσιογράφους από την αντιπολίτευση και γενικότερα, συνεχίζει τις επιθέσεις του, κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας».

«Υπάρχει ανάγκη για ριζικές αλλαγές στην Τουρκία»

Ο Ισπανός πολιτικός υπογράμμισε ότι ήδη πριν από τις τουρκικές εκλογές, είχε αναφέρει πως δε μπορεί να συνεχισθεί η διαδικασία προσχώρησης της Τουρκίας στην Ένωση, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Αντίθετα, εξέφρασε την άποψη ότι η συνέχιση μίας διαδικασίας που δε συνοδεύεται από τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, είναι «αντιπαραγωγική».

Για αυτόν τον λόγο, τόνισε ότι θα πρέπει να εξετασθούν εναλλακτικές σχέσεις Ένωσης – Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα η πρώτη αναμένει το μήνυμα από την Άγκυρα ότι θα υπάρξει αλλαγή, η οποία θα πρέπει να φανεί μέσω συγκεκριμένων πολιτικών πράξεων.

Από την πλευρά του, ο Γκεόργκ Βλαντ Νιστόρ (Ρουμανία, ΕΛΚ), σημείωσε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για την Ένωση. Όχι μόνο οικονομικά, αλλά και σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ για σχεδόν όλα τα κράτη – μέλη και είναι ακόμη σημαντικότερη, στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τόνισε ότι καμία από τις συστάσεις της Ένωσης προς την Τουρκία δεν έχει υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, «αντίθετα, συστηματικά λαμβάνουμε αντιφατικά μηνύματα». Ακόμη, προσέθεσε ότι ένα σημαντικό ποσοστό του τουρκικού πληθυσμού είναι φιλοευρωπαϊκό και επιθυμεί την προσέγγιση με την Ένωση, γεγονός το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Από τους Φιλελεύθερους, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής, Μαλίκ Αζμάνι, επεσήμανε ότι ο (σ.σ. Ταγίπ) Ερντογάν χρησιμοποίησε την ομιλία της νίκης του, ώστε να καταφερθεί κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και στρέφεται κατά του κράτους δικαίου.

Σημείωσε, επίσης, ότι στην Τουρκία υπάρχουν εκστρατείες παραπληροφόρησης, βάσει των οποίων καταλήγουν διάφοροι Τούρκοι πολίτες στη φυλακή. Από την άλλη, συμπλήρωσε ότι σε θέματα ασφάλειας, μετανάστευσης και εμπορίου, δεν είναι δυνατόν να χωρίσουν οι δρόμοι των δύο πλευρών. «Ας μην τελματώνουμε σε ατέρμονες συζητήσεις για την προσχώρηση και ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τη συμφωνία σύνδεσης και με το εμπόριο», ανέφερε. Τέλος, σχολίασε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από την Τουρκία ξεκάθαρες και όχι διφορούμενες τοποθετήσεις, ως προς τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη: