Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή απειλεί τη βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα, ωστόσο οι επιπτώσεις της ενδέχεται να μην είναι όμοια σε όλα τα είδη. Ανάμεσα στους παράγοντες που ρυθμίζουν την απόκριση των ειδών είναι η έκθεσή τους και η αντοχή τους σε περιβαλλοντικές αλλαγές.
Από έρευνα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA), προκύπτει ότι είδη πτηνών που αναπτύσσονται σε ποικίλες κλιματικές συνθήκες είναι πιθανό να επηρεαστούν λιγότερο από την κλιματική αλλαγή χάρη στην ανοχή που έχουν αναπτύξει σε ένα ευρύτερο φάσμα κλιματικών συνθηκών.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι όχι μόνο θα αντέξουν στις καιρικές μεταβολές, αλλά θα αυξηθούν, σε σύγκριση με εκείνα που εκτίθενται σε πιο σταθερές κλιματικές συνθήκες και επομένως αποδεικνύονται πιο ευάλωτα.
Επιπλέον, προτείνουν την ενσωμάτωση των κλιματικών θέσεων των ειδών στις εκτιμήσεις κινδύνου για την κλιματική αλλαγή ώστε να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση των στρατηγικών διατήρησης.
«Το να αποφασίσουμε ποια είδη κινδυνεύουν περισσότερο δεν είναι εύκολο και τα είδη μπορεί να μειώνονται για διάφορους λόγους», δήλωσε η επικεφαλής συντάκτρια Καρολίνα Ζαλέφσκα από το τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών του UEA.
Όπως είπε, τα σπάνια είδη και εκείνα με μικρότερη κατανομή είναι πιθανότερο να αποδειχθούν περισσότερο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και εξήγησε ότι η μελέτη δείχνει πως πτηνά πιο διαδεδομένα «όπως το σπουργίτι και το κοινό ψαρόνι, μπορεί να αντιμετωπίσουν απειλές για τους πληθυσμούς τους».
Σύμφωνα με την ειδικό, «σπάνια ή ευρέως διαδεδομένα είδη, αλλά με στενότερες κλιματικές θέσεις μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στις γρήγορες μεταβολές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή σε σύγκριση με εκείνα με ευρύτερες θέσεις, και αυτός μπορεί να είναι ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από τη μείωση του πληθυσμού που παρατηρείται».
Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αναλύοντας την πληθυσμιακή τάση 159 ευρωπαϊκών ειδών πτηνών σε 29 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τις κλιματικές συνθήκες και την περιοχή εξάπλωσής τους.