Ανησυχητικά και απρόβλεπτα εξελίσσεται η υπόθεση του δεξαμενόπλοιου “Sounion”, ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, το οποίο φλέγεται ακυβέρνητο στην Ερυθρά Θάλασσα μετά το το χτύπημα με πύραυλο που δέχθηκε από τους Χούθι στις 23 Αυγούστου.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των FT οι Χούθι μετά τη διάσωση του πληρώματος προκάλεσαν πυρκαγιά στο πλοίο τοποθετώντας εκρηκτικά στα καταστρώματα.

Ο επικεφαλής του ναυτιλιακού κλάδου των Ηνωμένων Εθνών, Α. Ντομίνκεζ δήλωσε στους FT «τρομερά ανήσυχος» για τον κίνδυνο να προκληθεί πετρελαιοκηλίδα, το Πεντάγωνο την Τρίτη έκανε λόγο για περιορισμένη διαρροή και προειδοποίησε για κίνδυνο μεγάλης πετρελαιοκηλίδας, ενώ η Ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη περιέγραψε το πλοίο «ως σοβαρή και επικείμενη απειλή» αν και δεν πιστεύει ότι έχει ξεκινήσει η διαρροή.

Το “Sounion” μεταφέρει 150.000 τόνους ιρακινό πετρέλαιο και κατά τους FT είναι πιθανόν να προκληθεί η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή από αυτήν του τάνκερ “Sanchi” το 2018.

Στην περίπτωση του “Sanchi” (μετέφερε 136.000 τόνους) μόνον από την απώλεια πλοίου και εμπορεύματος η ζημία έφτασε τα 110 εκατ. δολάρια, χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος της οικολογικής καταστροφής που προκλήθηκε.

Αν τελικά πράγματι κατά τις επόμενες σταθεί δυνατόν να ρυμουλκηθεί το πλοίο, οι περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις ελαχιστοποιούνται δραστικά.

Διαβάστε ακόμη: