Επίθεση από τους Χούθι, με ρουκέτα σύμφωνα με πληροφορίες, δέχθηκε το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Sounion», στην Ερυθρά Θάλασσα, ανοιχτά της Υεμένης, το πρωί της Τετάρτης (21/8).

Το πλοίο έχει 25μελές πλήρωμα, όλοι αλλοδαποί. Από την επίθεση δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Tο πλοίο, σύμφωνα με πληροφορίες  βρίσκεται ακυβέρνητο στο σημείο που χτυπήθηκε στη Χοντέιντα και το πλήρωμα κάνει προσπάθειες να επανεκκινήσει τις μηχανές.

Δεν έχει ζητήσει βοήθεια προς το παρόν.

Σύμφωνα με το υπουργείο, όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους, ενώ από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο πλοίο, το οποίο παραμένει στο προαναφερόμενο σημείο.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από Ιράκ για Αγίους Θεοδώρους.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, καταδικάζει την επίθεση αυτή η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει πως τέτοιου είδους ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών και διαταράσσουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω των κρίσιμων θαλάσσιων διαδρόμων. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Το περιστατικό στην Ερυθρά Θάλασσα

Το πλοίο ανέφερε ότι προσεγγίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από δύο μικρά σκάφη με περίπου 15 άτομα και δήλωσε ότι υπήρξε μια σύντομη ανταλλαγή πυρών από φορητά όπλα, δήλωσε ο UKMTO.

 

Η ανταλλαγή πυρών έλαβε χώρα 77 ναυτικά μίλια (142 χιλιόμετρα) δυτικά του λιμανιού της Υεμένης, της Χοντέιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η βρετανική εταιρεία ασφαλείας Ambrey ανέφερε επίσης ένα περιστατικό στην ίδια περιοχή, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι αντάρτες Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν, έχουν εξαπολύσει επιθέσεις στη διεθνή ναυτιλία κοντά στην Υεμένη από τον περασμένο Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αναφέρει το Reuters

Οι επιθέσεις έχουν επισύρει αμερικανικά και βρετανικά αντίποινα στα εδάφη των Χούθι και έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς οι πλοιοκτήτες ανακατευθύνουν τα πλοία μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ για να διανύσουν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής.

Στην εφαρμογή marine traffic φαίνεται ότι βρίσκεται στο Ομάν, αλλά πρόκειται για το τελευταίο του στίγμα στο AIS και αυτό γιατί πριν μπει στην περιοχή των Χούθι τα πλοία κλείνουν το σύστημα εντοπισμού.

To δεξαμενόπλοιο της εταιρείας Delta Tankers, του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, είχε φορτώσει πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο και κατευθύνονταν στα διυλιστήρια τους Αγίους Θεοδώρους.

Ο βρετανικός φορέας για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας έλαβε αναφορά για το περιστατικό που σημειώθηκε 77 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντέιντα της Υεμένης.

Διαβάστε ακόμη: