Κλειστός θα παραμείνει για το κοινό ο ιερός βράχος της Ακρόπολης, την Πέμπτη 31 Αυγούστου, τις βραδινές ώρες της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλης των Αθηνών, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης δεν περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις της Πανσελήνου του Αυγούστου 2023.

Τι είναι η μπλε πανσέληνος

Μπλε πανσέληνος απόψε, ένα πολύ ιδιαίτερο φεγγάρι στον ουρανό γιατί είναι το δεύτερο σε ένα μόλις μήνα.

Το «Μπλε Φεγγάρι» ή «Μπλε Σελήνη» είναι το φεγγάρι που κάνει την εμφάνισή του δεύτερη φορά σε ένα μήνα όπως αυτά του Αυγούστου.

Αυτό συμβαίνει περίπου κάθε δύο ή τρία χρόνια καθώς μια νέα πανσέληνος ανατέλλει κάθε 29,5 ημέρες. Το επόμενο μπλε φεγγάρι θα το δούμε στις 31 Μαΐου 2026.

Ο όρος δεν αναφέρεται στο χρώμα του φεγγαριού, αν και το φεγγάρι δύναται υπό κατάλληλες συνθήκες της γήινης ατμόσφαιρας να φαίνεται γαλαζωπό.

Ο όρος «Μπλε Φεγγάρι» έχει και μεταφορική σημασία, η οποία τονίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια.

Mπλε φεγγάρι -Η αποψινή ιδιαιτερότητα της αποψινής πανσελήνου

Το αποψινό φεγγάρι έχει και μια ακόμη ιδιαιτερότητα, θα είναι από τα πιο φωτεινά του έτους, μια «υπερπανσέληνος».

Ο όρος «υπερπανσέληνος» συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη.

Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική, οπότε κάθε μήνα φτάνει σε ένα κοντινότερο σημείο (περίγειο) και ένα πιο μακρινό (απόγειο).

Το φεγγάρι που βρίσκεται στο περίγειο ή εντός 90% του περιγείου σε ένα δεδομένο μήνα, ονομάζεται υπερ-σελήνη. Η αποψινή που είναι η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου θα βρίσκεται σε απόσταση 357.344 χιλιομέτρων από τη Γη και θα είναι η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνος του 2023.

Διαβάστε ακόμη: