Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η εντυπωσιακή αποδοχή από την κοινωνία της παρουσίας Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και της απίστευτης ομιλίας του στο Κογκρέσο που τον ανέδειξε ενώπιον του πλανητάρχη, ως σύγχρονο ευρωπαίο ηγέτη υψηλού διαμετρήματος, αρχίζει να απεικονίζεται στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργεί το Μαξίμου καθώς και στα focus groups που εστιάζουν οι επικοινωνιολόγοι της εξουσίας.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, μετά την Αμερική, την συνάντηση με τον Μπάιντεν, αλλά και την απήχηση των μέτρων που ελήφθησαν για τους πληγέντες από την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, τα πρώτα δείγματα των δημοσκοπήσεων φέρουν την ΝΔ να «κλειδώνει» – μετά τις αναγωγές- το 35%, στην δεύτερη φυσικά εκλογική αναμέτρηση και όχι στην πρώτη με απλή αναλογική όπου τα πράγματα ακόμη δείχνουν αμφίβολα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να βρίσκεται στο 25%, δέκα μονάδες πίσω, ωστόσο το ποσοστό του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βρίσκεται στο κέντρο του συν – πλην 2,5%, που σε απλά λόγια σημαίνει ότι μπορεί να δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22,5%, μπορεί και στο 27,5%!!!

Από εκεί και πέρα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ φέρεται να κινείται στα επίπεδα του 13%-15%!.

Τα αποτελέσματα λοιπόν των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο και τη συγκλονιστική ομιλία του στο κογκρέσο, βάζουν σε πειρασμό το Μαξίμου.

Οι στενοί συνεργάτες του τρίβουν τα μάτια τους και δεν μπορούν να πιστέψουν το μέγεθος της αποδοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τη μεγάλη άνοδο των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας.

Στο κρίσιμο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ένα τεράστιο ποσοστό σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο Μαξίμου είναι ότι το κυβερνών κόμμα βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση, ενώ ο πρωθυπουργός έχει διασφαλίσει πολιτική κυριαρχία.

Το πρόβλημα είναι ποιος θα τον πείσει να προχωρήσει σε εκλογές τον Οκτώβριο για να ξεκαθαρίσει οριστικά το πολιτικό τοπίο και να εξασφαλίσει μια νέα καθαρή τετραετία.

Είναι η πρώτη φορά που σχεδόν όλοι οι στενοί του συνεργάτες συμφωνούν ότι θα πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την τεράστια αποδοχή του από την κοινωνία και να πάει σε εκλογές.

Υπό αυτό το πρίσμα, ακούγεται όλο και πιο πολύ εσχάτως ότι ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει «να το βλέπει» το σενάριο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, με τους καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα να μην αποκλείουν την ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγο μετά τον 15αύγουστο και περί τα τέλη του Αυγούστου, της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες!

Πάντως, με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ επανήλθαν στο προσκήνιο και τα σενάρια για ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο πρωθυπουργός σκέφτεται να προχωρήσει σε τρεις συν μία αλλαγές, σε επίπεδο υπουργών.

Η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι τρεις υπουργοί πρόκειται να απομακρυνθούν και ένας ακόμη να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο!

Βέβαια σε επίπεδο υφυπουργών οι αλλαγές αναμένονται σαρωτικές, προκειμένου να αξιοποιηθούν σε κυβερνητικές θέσεις, βουλευτές από κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες μέρες επιδεικνύει μια διστακτικότητα, ορισμένοι την χαρακτηρίζουν ως ατολμία, να απαλλαγεί από τα …βαρίδια της κυβέρνησης, τους προβεβλημένους – πλην όμως άχρηστους, ανίκανους και επικίνδυνους- υπουργούς, που μολονότι κατέχουν θέσεις ευθύνης στο Μαξίμου και σε παραγωγικά χαρτοφυλάκια, εντούτοις αποδεικνύονται στην πράξη κατώτεροι των περιστάσεων!

Ωστόσο ο πρωθυπουργός, στα πλαίσια των κομματικών και άλλων ισορροπιών δείχνει προς το παρόν να υπαναχωρεί των αρχικών του σκέψεων και να οδηγείται σε έναν (επώδυνο;) συμβιβασμό …