Από τροφές για κατοικίδια μέχρι αλκοολούχα ποτά και φωτιστικά, η παγκόσμια επενδυτική εταιρεία KKR επενδύει κεφάλαια στην Κίνα σε μια σειρά κλάδων που βασίζονται στις καταναλωτικές δαπάνες, ξεφεύγοντας από “κλασικές επενδύσεις” όπως ο τεχνολογικός κλάδος.

«Έχουμε επενδύσει περίπου $6 δισ. στην Κίνα. Και βασικά εστιάζουμε εκεί που πιστεύουμε ότι είναι η ευκαιρία της αγοράς, δηλαδή στην εγχώρια κατανάλωση», δήλωσε ο συν-Δ/νων Σύμβουλος της KKR Joseph Bae στο «Squawk Box Asia» του CNBC.

Οπως είπε η εταιρεία σκοπεύει να κεφαλαιοποιήσει και να εξυπηρετήσει την αυξανόμενη μεσαία τάξη των 400 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Κίνα, καθώς καταναλώνουν τρόφιμα και υπηρεσίες υψηλότερης ποιότητας. Η KKR έχει επίσης ενεργή παρουσία σε διάφορα μέρη της χώρας, με γραφεία στην πρωτεύουσα το Πεκίνο, τη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ.

«Επενδύσαμε σε εταιρείες όπως η μεγαλύτερη εταιρεία τροφών για κατοικίδια στην Κίνα, η μεγαλύτερη εταιρεία φωτιστικών, αλυσίδες φαρμακείων λιανικής, εγχώριες μάρκες αλκοολούχων ποτών και οινοπνευματωδών. Όλα με γνώμονα τους καταναλωτές», είπε ο Bae.

Τόνωση της κατανάλωσης

Τον περασμένο μήνα, το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας πρότεινε μέτρα για την τόνωση της κατανάλωσης οικιακών προϊόντων, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης μια σειρά από αδύναμα οικονομικά στοιχεία, περισσότερο από το αναμενόμενο, υποδεικνύοντας την χαμηλή αναπτυξιακή δυναμική της και τις εκκλήσεις για περισσότερα κίνητρα. Ο CEO της KKR πάντως προειδοποίησε επίσης και για την γεωπολιτική πολυπλοκότητα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ η οποία σύμφωνα με την γνώμη του “έχει αυξηθεί δραματικά” και ζήτησε περισσότερη σύνεση στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνουν οι επενδύσεις στην Κίνα παρά τον ανταγωνισμό μεταξύ των οικονομικών υπερδυνάμεων.

Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της επενδυτικής εταιρείας ξεπερνούν τα $500 δισ. σήμερα, με το Asia PE Fund να κατέχει $15 δισ. «Δεν επενδύουμε μόνο ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά και σε μετοχές ανάπτυξης. Είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτής σε υποδομές στην Ασία», είπε ο Bae, προσθέτοντας ότι η KKR διαθέτει ιδιωτικό ταμείο πιστώσεων και πλατφόρμα για την περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα