Πολυσέλιδο υπόμνημα, στο οποίο αναπτύσσει τις θέσεις του αναφορικά με τις καταγγελίες για ασελγείς πράξεις και κακοποιητικές συμπεριφορές σε ανηλίκους που φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσμου, παρέδωσε στην Εισαγγελία Ανηλίκων ο πατέρας Αντώνιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας Αντώνιος στο υπόμνημα που παρέδωσε σήμερα στις δυο εισαγγελείς ανηλίκων Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη – Κυριακή Τσίχλη, οι οποίες ερεύνησαν την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου και κάλεσαν τον ιδρυτή της ΜΚΟ να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση αλλά και το πλημμέλημα και της ηθικής αυτουργίας σε σωματικές βλάβες, κάνει λόγο για «ανύπαρκτη ποινική υπόθεση», η οποία «επιχειρείται να στηριχθεί σε κραυγαλέες αναλήθειες, φήμες, διαδόσεις, ψευδή και κατασκευασμένα δημοσιεύματα».

Ο πατέρας Αντώνιος δεν προσήλθε στις δυο εισαγγελείς να παράσχει ο ίδιος τις ανωμοτί εξηγήσεις του αλλά όπως έχει το δικαίωμα από το νόμο εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους του, οι οποίοι και κατέθεσαν κατ’ εντολή του το σχετικό υπόμνημα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο ιδρυτής της ΜΚΟ με τις έγγραφες εξηγήσεις του αντικρούσει τις βαριές καταγγελίες των δυο νέων ανδρών, ηλικίας 19 και 15 ετών για σεξουαλική κακοποίησή τους υποστηρίζοντας πως αυτές είναι «ψευδείς και αυτοαναιρούμενες».

Μάλιστα, όπως φέρεται να αναφέρει στο υπόμνημά του την πρώτη καταγγελία του 19χρονου για σεξουαλική κακοποίηση του «αντέγραψε» ο δεύτερος καταγγέλλων ηλικίας 15 ετών. «Λόγω προφανών σκοπιμοτήτων, μετά από 25 χρόνια ευδόκιμης λειτουργίας, υποβλήθηκαν δύο καταγγελίες σε βάρος της διοίκησης της Κιβωτού, που άκριτα υιοθετήθηκαν από ορισμένες μόνον Αρχές, Φορείς και Μέσα» φέρεται να αναφέρει χαρακτηριστικά στο υπόμνημά του ο πατέρας Αντώνιος και προσθέτει: «Δυο καταγγελίες προκλητικά και αυταπόδεικτα ψευδείς και αυτοαναιρούμενες. Μάλιστα, η επόμενη «αντέγραφε» τις αοριστολογίες και τα αβάσιμα περιστατικά της προηγούμενης».

Στη συνέχεια, όπως φέρεται να υποστηρίζει «με βάση τις παραπάνω ψευδείς καταγγελίες συντάχθηκαν αόριστα «κατηγορητήρια», χωρίς καν ειδικότερη περιγραφή των απαιτούμενων περιστάσεων, (τρόπου, χρόνου, μεθόδου), παρά την προφανή αντιφατικότητα τους».

Ακολούθως ο ιδρυτής της Κιβωτού σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κάνει λόγο για «μεθοδευμένη δράση» του πρώτου καταγγέλλοντος (του 19χρονου), οποίος «περιφέρεται άνευ δικαιώματος στις δομές, προσπαθώντας να στηρίξει τα ψεύδη του» αλλά «ευτυχώς τον διαψεύδουν κατηγορηματικά πληθώρα παιδιών».

Ακόμη ο ελεγχόμενος από τη Δικαιοσύνη ιερέας χαρακτηρίζει την εις βάρος του δικογραφία «ανύπαρκτη ποινική υπόθεση» η οποία «επιχειρείται να στηριχθεί σε κραυγαλέες αναλήθειες, φήμες, διαδόσεις, ψευδή και κατασκευασμένα δημοσιεύματα, με τη σύμπραξη καλοθελητών, που εποφθαλμιούν το έργο της Κιβωτού».

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι παιδιά που «που ενυπόγραφα και με αποδείξεις διέψευσαν τον 19χρονο, υπέστησαν άγριο ξυλοδαρμό, από αγνώστους και απειλές να ανακαλέσουν».

Καταλήγοντας ο ιδρυτής της ΜΚΟ φέρεται να υπογραμμίζει στο υπόμνημά του: «Μέχρι σήμερα πολλοί για προφανείς λόγους εκμεταλλεύονται το ζήτημα, σε βάρος των χιλιάδων παιδιών της δομής. Ευελπιστούμε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα πράξει τώρα πλέον το καθήκον της, ανταποκρινόμενη επαρκώς στο έργο της».

Ο πατέρας Αντώνιος κατέθεσε σήμερα δια των δικηγόρων του το υπόμνημα στις δυο εισαγγελείς ανηλίκων, έπειτα από σχετικές προθεσμίες που είχε λάβει από το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Τα δυο αυτά αδικήματα για τα οποία ο ιδρυτής της ΜΚΟ κλήθηκε σε ανωμοτί εξέταση στηρίζονται στη δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι δυο εισαγγελείς στην οποία περιλαμβάνονται μαρτυρίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών αλλά και σκληρές σωματικές κακοποιητικές συμπεριφορές με ξύλο, τιμωρίες, στέρηση φαγητού, καταναγκαστική εργασία εντός δομών της ΜΚΟ.

Ειδικότερα, στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος του πατρός Αντωνίου είχαν προχωρήσει οι δυο έφηβοι.

Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει σε κατάθεσή του στις Αρχές ο 19χρονος, ο οποίος πρώτος κατήγγειλε τον ιδρυτή της ΜΚΟ για σεξουαλική κακοποίησή του και την κατάθεσή του: «Σε κάθε ευκαιρία, με χάιδευε στην πλάτη και έβαζε το χέρι του μέσα από το εσώρουχο μου …», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο νεαρός άνδρας για να περιγράψει ακόμη και άλλα σκληρά σκηνικά σεξουαλικής κακοποίησής του από τον πατέρα Αντώνιο το διάστημα που ήταν φιλοξενούμενος σε δομή της ΜΚΟ.

Μετά τη καταγγελία αυτή του 19χρονου, ένας ακόμη νέος ηλικίας 15 ετών επίσης κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίησή του από τον πατέρα Αντώνιο.

Να σημειωθεί ότι ο ιδρυτής της Κιβωτού έχει λάβει κλήση για ανωμοτί εξηγήσεις και για το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας στις σωματικές βλάβες αδύναμων προσώπων, κατά συρροή.

Οι καταγγελλόμενες σωματικές κακοποιήσεις και οι άγριες τιμωριτικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών τελούνταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, από εργαζόμενους σε τρεις δομές της Κιβωτού (σε Αθήνα, Χίο και Βόλο) κατά την τριετία 2020-2022.

Για το λόγο αυτό, κάποια από τα πρόσωπα αυτά κλήθηκαν από τις εισαγγελείς να δώσουν εξηγήσεις επίσης με την ιδιότητα υπόπτου. Το αδίκημα για το οποίο καλούνται να καταθέσουν είναι σωματικές βλάβες σε βάρος αδύναμων προσώπων. Και οι συγκεκριμένοι πρώην εργαζόμενοι σε δομές της Κιβωτού αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις με έγγραφο υπόμνημα με το οποίο θα αντικρούουν τις καταγγελίες.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της παροχής εξηγήσεων από τους εμπλεκόμενους η εισαγγελία θα μελετήσει συνολικότερα τη δικογραφία και θα αποφανθεί εντός των επόμενων ημερών αν θα προχωρήσει ή όχι σε άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τους.

 

Διαβάστε περισσότερα