Νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας ανακηρύχθηκε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Σερ Κιρ Ρόντνεϊ Στάρμερ, κερδίζοντας με διαφορά τον Ρίσι Σούνακ και τερματίζοντας τη θητεία των Συντηρητικών επί 14 έτη.

«H αλλαγή αρχίζει τώρα», ήταν τα πρώτα λόγια του Στάρμερ, ο οποίος θα είναι ο πρώτος Εργατικός, μετά τον Γκόρντον Μπράουν (2007-2010) που θα μένει στην Ντάουνινγκ Στριτ τα επόμενα χρόνια.

Κιρ Στάρμερ: Ποιoς είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο Κιρ Στάρμερ εργάστηκε ως δικηγόρος υπεράσπισης ειδικευμένος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πριν οριστεί ως Σύμβουλος της Βασίλισσας (QC) το 2002.

Το 2008 έγινε Διευθυντής Δημόσιας Εισαγγελίας (DPP) και Προϊστάμενος της Βασιλικής Εισαγγελίας (CPS), θέση που διατήρησε ως το 2013.

Για τον ρόλο του ως Διευθυντή Δημόσιας Εισαγγελίας, χρίστηκε Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού (KCB) το 2014.

Εκτός από τη νομική, μεγάλη αγάπη έχει και στη μουσική, αφού κατέχει διπλώματα μουσικής στο Φλάουτο, στο Πιάνο και το Βιολί και αποφοιτήσει από τη μουσική σχολή Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου.

Είναι παντρεμένος από το 2007 με τη Βικτόρια Αλεξάντερ, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Αυτοπροσδιορίζεται ως άθεος και είναι χορτοφάγος . Έχει δηλώσει πως υποστηρίζει την Άρσεναλ, ενώ έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά στο παρελθόν και με το ποδόσφαιρο.

Κιρ Στάρμερ: Ποια είναι η σύζυγός του, Βικτόρια

Μαζί του στην πρωθυπουργική κατοικία θα μετακομίσει και η σύζυγός του, Βικτόρια, πρώην δικηγόρος, η οποία τώρα εργάζεται στην επαγγελματική υγεία για το NHS.

Ενώ το κοινό γνώρισε καλύτερα τον αρχηγό του κόμματος των Εργατικών τους τελευταίους μήνες μέσω μιας σειράς συνεντεύξεων στην τηλεόραση και στις εφημερίδες, πολύ λιγότερα είναι γνωστά για την κυρία Στάρμερ, η οποία προτιμά να κρατά χαμηλό προφίλ.

Η Βικτόρια Στάρμερ είναι γνωστή στους φίλους της με το χαϊδευτικό «λαίδη Βικτόρια».

Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Κιρ Στάρμερ στο The Jewish Chronicle, τον Μάρτιο του 2021, η οικογένειά του συνεχίζει να διατηρεί την παράδοση του δείπνου της Παρασκευής στο σπίτι. Επισκέπτονται επίσης συχνά τη φιλελεύθερη εβραϊκή συναγωγή του Λονδίνου στο St. John’s Wood, παρά τον δικό του αθεϊσμό.

Γεννημένη και μεγαλωμένη Λονδρέζα, η Στάρμερ μεγάλωσε στο Gospel Oak στα βόρεια της βρετανικής πρωτεύουσας, σε απόσταση αναπνοής από το σημείο που ζει τώρα το ζευγάρι με τα δύο παιδιά του.

Η Βικτόρια Στάρμερ, η οποία εργαζόταν ως δικηγόρος, γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο όταν εκείνος εργαζόταν επίσης δικηγόρος στο Doughty Street chambers στις αρχές της δεκαετίας του 2000, πριν από τον διορισμό του ως διευθυντή της δημόσιας δίωξης.

Ανακαλώντας την πρώτη τους συνάντηση κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στην εκπομπή «Life Stories» του Πιρς Μόργκαν, το 2020, ο Κιρ Στάρμερ είχε δηλώσει: «Είχα μια υπόθεση στο δικαστήριο και όλα εξαρτώντο από το αν τα έγγραφα ήταν ακριβή. Ρώτησα τους συναδέλφους μου ποιος πραγματικά συνέταξε αυτά τα έγγραφα και μου είπαν πως ήταν μια γυναίκα ονόματι Βικτόρια, οπότε τους ζήτησα να τη φέρουν στη γραμμή».

Τη ρώτησε, όντως, για τα εν λόγω έγγραφα και, λίγο πριν κλείσει το τηλέφωνο, την άκουσε να λέει στους συναδέλφους που ήταν μαζί της: «Ποιος στο διάολο νομίζει ότι είναι;».

Παρά την κακή αυτή αρχή, πάντως, ο Στάρμερ στη συνέχεια της ζήτησε να βγουν ραντεβού σε μια παμπ στο Κάμντεν. Από εκεί ξεκίνησε η σχέση τους και το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2007.

Η Βικτόρια Στάρμερ εγκατέλειψε το δικηγορικό της επάγγελμα για να υπηρετήσει ως διευθύντρια στο σχολείο των παιδιών της και να εργαστεί στη συνέχεια στο NHS – μια δουλειά που ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι αγαπά και σκοπεύει να συνεχίσει ακόμη κι αν γίνει πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμη