Συντρίμμια κινεζικού πυραύλου πρόκειται να πέσουν ξανά στη Γη το Σαββατοκύριακο, χωρίς να αποκλείεται αυτό να συμβεί στη Βόρεια Ελλάδα ή την Κρήτη.
Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA) ανέφερε ότι πρόκειται για έναν τεράστιο κινεζικό πύραυλο Long March 5B που είχε εκτοξευτεί στις 24 Ιουλίου.
Ο πύραυλος είχε μεταφέρει εργαστήριο στον διαστημικό σταθμό που δημιουργεί η Κίνα. Η μεταφορά έγινε με επιτυχία, αλλά ο πύραυλος, που δεν χρειάζεται πια, επιστρέφει στη Γη.
Αναμένεται να πέσει από νωρίς το Σάββατο 30 Ιουλίου ή ως το απόγευμα της Κυριακής 31 Ιουλίου.
Στον χάρτη της EASA φαίνεται οι τροχιές του πυραύλου (με το πράσινο) περνούν πάνω από κατοικημένες περιοχές στην Ελλάδα, στη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, αλλά και σε περιοχές της Ισπανίας και της Ιταλίας (με κόκκινο).
Επειδή είναι ογκώδης, με μήκος 30 μέτρα και βάρος 22 τόνων δύσκολα θα διαλυθεί σε πολύ βμικρά κομμάτια όσο θα κινείται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης. Ο πύραυλος δεν διαθέτει και σύστημα ελέγχου, δεν είναι γνωστό που ακριβώς θα προσκρούσει.
Σύμφωνα με το CNN, ο πύραυλος Long March 5B μετέφερε εργαστηριακή μονάδα στο διαστημικό σταθμό που δημιουργεί η Κίνα. Η εκτόξευση ήταν επιτυχής, όμως ο πύραυλος που μετέφερε το φορτίο, δεν συνεχίζει το ταξίδι και πέφτει πίσω στη Γη.
Υπό κανονικές προϋποθέσεις δεν θα έπρεπε να δημιουργεί αναστάτωση, καθώς είναι μια συνηθισμένη διαδικασία όταν πραγματοποιούνται διαστημικά ταξίδια, να επιστρέφουν οι πύραυλοι, που χρησιμοποιούνται για να δώσουν επιτάχυνση στο εκάστοτε διαστημόπλοιο.
Our latest prediction for #CZ5B rocket body reentry is:
? 31 Jul 2022 07:34 UTC ± 22 hours
Reentry will be along one of the ground tracks shown here. It is still too early to determine a meaningful debris footprint. Follow this page for updates: https://t.co/SxrMtcJnj0 pic.twitter.com/MwWiF85iPI— The Aerospace Corporation (@AerospaceCorp) July 26, 2022
Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, ο πύραυλος μήκους 30 μέτρων, ζυγίζει περίπου 22 τόνους και θεωρείται αρκετά δύσκολο, να διαλυθεί σε πολύ μικρά κομμάτια, όση ώρα περιστρέφεται στην τροχιά της Γης. Ταυτόχρονα, δεν διαθέτει το καθιερωμένο σύστημα ελέγχου, που δίνει την δυνατότητα σε κάποιον, να δώσει μια προκαθορισμένη πορεία πρόσκρουσης. Έτσι, το αντικείμενο εισέρχεται ανεξέλεγκτο στην Γη και είναι αβέβαιο το σημείο πρόσκρουσης του.
Οι πρώτες εκτιμήσεις έδιναν ένα εύρος που εκτείνονταν από τον Ατλαντικό Ωκεανό, μέχρι και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Σύμφωνα όμως με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (European Union Aviation Safety Agency – EASA), φαίνεται ότι τα συντρίμμια αναμένεται να πέσουν σε μια περιοχή που εκτείνεται από τις Αζόρες στον Ατλαντικό και επεκτείνεται έως και την Ελλάδα.