Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε σε συνέντευξή του, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής πολυεθνικής BASF SE, του μεγαλύτερου παραγωγού χημικών στον κόσμο.
Προειδοποίησε πως ο περιορισμός ή η διακοπή μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στη Δύση και κυρίως, στη Γερμανία.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον κλάδο της ενέργειας. Παράλληλα, θα είχε ως αποτέλεσμα, η Γερμανία να βιώσει τη μεγαλύτερη και πιο καταστροφική οικονομική κρίση.
Ενώ «η Γερμανία θα μπορούσε να αποδεσμευτεί από το ρωσικό φυσικό αέριο σε τέσσερα έως πέντε χρόνια» παρόλα αυτά, «οι εισαγωγές LNG δεν μπορούν να αυξηθούν αρκετά γρήγορα για να αντικαταστήσουν όλες τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα» εξηγεί ο Ceo της BASF.
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως, «η Ρωσία καλύπτει το 55 % της γερμανικής κατανάλωσης φυσικού αερίου» τονίζοντας πως σε περίπτωση που το ρωσικό αέριο εξαφανιζόταν μέσα σε μια νύχτα, «πολλά πράγματα θα κατέρρεαν στη Γερμανία. Η ανεργία θα εκτοξευόταν και πολλές εταιρείες θα χρεοκοπούσαν».
«Όταν έρθει η στιγμή που θα ακούμε ότι η Γερμανία κινδυνεύει με κατάρρευση… είναι προφανές ότι πλησιάζουμε στο σημείο μηδέν όπου όλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το αδιέξοδο, του οικονομικού και ενεργειακού πολέμου» υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Μπουρντερμούλερ.
Σε περίπτωση που η προσφορά υποχωρήσει σημαντικά και παραμείνει μόνιμα κάτω από το 50% της μέγιστης απαίτησής σε φυσικό αέριο, τότε η BASF θα αναγκαζόταν να περιορίσει ή να σταματήσει εξ ολοκλήρου την παραγωγή της στο μεγαλύτερο εργοστάσιό της στο Ludwigshafen. Σύμφωνα πληροφορίες από το ZeroHedge, αυτό θα σήμαινε πως μόνο στο εργοστάσιο της BASF στο Ludwigshafen τουλάχιστον 40.000 εργαζόμενοι θα έχαναν τη δουλειά τους.
Το 2023 η κατάσταση θα χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο. «Θα υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. Οι πιο φτωχές χώρες για παράδειγμα στην Αφρική, δεν θα έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν βασικά τρόφιμα» υποστηρίζει. «Υπάρχει περίπτωση η ανθρωπότητα να βιώσει μια άνευ προηγουμένου επισιτιστική κρίση» καταλήγει.