Η διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να βλάψει την οικονομία, προειδοποίησε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, Πιέρο Σιπολλόνε.

Σε συνέντευξή του στη Le Monde, ανέφερε ότι «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η πολιτική μας να γίνει υπερβολικά περιοριστική».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται προς τον στόχο χωρίς να συγκρατούμε την ανάκαμψη της οικονομίας αναίτια, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ευρώπη. Κάθε ημέρα που καθυστερούμε σε αυτόν τον τομέα μας βάζει σε σημαντικό μειονέκτημα», τονίζει.

Ο Σιπολλόνε που θεωρείται από τα πιο ήπια μέλη του Συμβουλίου δήλωσε ότι «τα μέχρι στιγμής δεδομένα επιβεβαιώνουν την κατεύθυνσή της πολιτικής μας και ελπίζω ότι θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να είμαστε λιγότερο περιοριστικοί».

Οι δηλώσεις του έρχονται στις τελευταίες μέρες των εξελίξεων πριν την εβδομαδιαία περίοδο ηρεμίας έως την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 11-12 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία οι αξιωματούχοι αναμένεται ευρέως να μειώσουν εκ νέου τα επιτόκια μετά τη μείωση «ορόσημο» τον Ιούνιο.

Διαβάστε ακόμη: