Οι δημοσκοπήσεις, φανερές και κρυφές, επιβεβαιώνουν ότι η ακρίβεια πιέζει όλο και πιο σκληρά τα νοικοκυριά, ενώ όπως επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία του κράτους, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει – ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων ακολουθώντας μάλιστα την αντίστροφη πορεία από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Σοβαρά στελέχη της κυβερνώσας παράταξης ομολογούν ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε η φθορά της ΝΔ θα φανεί ξεκάθαρα και στις ευρωεκλογές.

Μην ξεχνάμε ότι έστω και στις αυτοδιοικητικές – που παίζουν ρόλο τα πρόσωπα- ο κόσμος έστειλε τα μηνύματά του στην κυβέρνηση «να μην τον έχει δεδομένο» από την στιγμή που δεν λύνονται τα σοβαρά προβλήματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε μία πιο επιθετική επικοινωνιακή πολιτική με επίσκεψη του πρωθυπουργού σε σούπερμάρκετ και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ισχυρίζεται πρόοδο «στις προσπάθειές της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ακρίβειας», ενώ σημείωσε ότι έχουν ήδη ενταχθεί 644 προϊόντα από 35 βασικές κατηγορίες και προστίθενται συνεχώς νέα, με στόχο οι κωδικοί να φτάσουν τους 1000.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι διαφορετική και το πρόβλημα γίνεται πολύ σύνθετο.

Ο προϋπολογισμός δεν σηκώνει νέες κινήσεις βοήθειας προς τους πολίτες.

Με μόνο μία υποσημείωση, να δοθεί μόνο ένα έκτακτο, εφάπαξ οικονομικό βοήθημα προς τους πλέον ευάλωτους.

Έχουμε ξανά αναφέρει ότι ο χειμώνας που έρχεται κρύβει «kinder έκπληξη» για τις κυβερνήσεις και για την ελληνική φυσικά αφού κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και πως το ενεργειακό κόστος θα επιβαρύνει εκ νέου την αγορά.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ακόμα και οι πλέον αρμόδιοι παραδέχονται ότι οι ελπίδες για μείωση των τιμών, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, τους επόμενους μήνες, δεν είναι ρεαλιστικές.

Αντιθέτως, είναι μάλλον ασφαλές να προβλέψει κανείς περαιτέρω αύξησή τους, αν ληφθούν υπόψη οι καταστροφές στις καλλιέργειες από τις πρόσφατες πλημμύρες και κυρίως η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, που ήδη προκαλεί αύξηση του κόστους παραγωγής και των πρώτων υλών.

Μία δεύτερη επικοινωνιακή γραμμή που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση είναι τα πρόστιμα στις πολυεθνικές εταιρείες όπου όπως λέγεται τουλάχιστον 20 πολυεθνικές που βρίσκονται στη χώρα θα έχουν αντίστοιχες κυρώσεις.

Η κυβέρνηση περίμενε τη δυσφορία και οι δημοσκοπήσεις είναι αποκαλυπτικές.

Το 86% των πολιτών τούς απασχολεί η πορεία των τιμών και το 60% των ερωτώμενων υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πάει στη λάθος κατεύθυνση.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο, μετά την ακρίβεια είναι αυτό με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο Άκης Σκέρτσος αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να υπάρξουν βελτιώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο, όχι όμως να αλλάξει η φιλοσοφία του νομοθετήματος.

Είναι, πάντως, ενδεικτικό ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να αξιοποιήσει αυτό το νομοσχέδιο, ισοφαρίζοντάς το με το νόμο Κατρούγκαλου, για να προσελκύσει τους ελευθέρους επαγγελματίες που έχουν πάει στην αγκαλιά της ΝΔ.

Προφανώς, υπάρχει πολιτικό κόστος αλλά αυτό δεν αφορά την μεγάλη πλειονότητα που ούτως ή άλλως δήλωνε παραπάνω από το βασικό μισθό.

Όπως και να έχει, κάποιες επαγγελματικές ομάδες έχουν σηκώσει ψηλά τον αγώνα για αυτό το νομοσχέδιο.

Π.χ ο Βερβεσός του ΔΣΑ έχει προτρέψει σε απεργίες δικηγόρων και ενδέχεται να ακολουθήσουν και απεργίες συμβολαιογράφων.

Διαβάστε ακόμη: