«Τέλος εποχής» μιας ολόκληρης εποχής σηματοδοτεί το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου για την εκλογή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τη διαφορά των 9 μονάδων την πρώτη Κυριακή και τη συγκέντρωση του 40% των 270.000 ψηφοφόρων του πρώτου γύρου, καθίσταται το αδιαμφισβήτητο φαβορί για την επικράτηση και την ανάδειξή του στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, που έδωσαν ξεκάθαρα το στίγμα της ανανέωσης, φέρνοντας στην πρώτη θέση το μέχρι πρότινος αουτσάιντερ.
Η εντολή για ανανέωση, όπως και για πολιτική αυτονομία από τη βάση το κόμματος είναι απολύτως καθαρή.
Το Κίνημα Αλλαγής, με τη διαφαινόμενη επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη περνάει σε νέα ηλικιακή γενιά, έστω και εάν το φαβορί για αρχηγός είναι αρκετά παλαιός στη Χαριλάου Τρικούπη.
Η δεύτερη θέση και το ποσοστό που έλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου, εφόσον δεν συμβεί κάτι εντυπωσιακό στο δεύτερο γύρο (είναι στα όρια της φαντασίας πλέον κάτι τέτοιο) σηματοδοτούν το (άδοξο) πολιτικό τέλος του πρώην πρωθυπουργού. Ίσως και το τέλος της συγκεκριμένης πολιτικής οικογένειας όπως τη γνωρίσαμε, αν και είναι πολύ πιθανόν ότι σε μελλοντικό χρόνο να έχουμε την εμφάνιση της «επόμενης γενιάς Παπανδρέου», με πληροφορίες να αναφέρουν πως για την ανάληψη ενός ρόλου προορίζεται η Μαργαρίτα Παπανδρέου, όσο και αν δεν θέλει η ίδια (στην παρούσα τουλάχιστον φάση)κάτι τέτοιο.
Σημαντική ήττα υπέστη και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που έμεινε μάλιστα εκτός δεύτερου γύρου και ο οποίος είχε την πιο ολοκληρωμένη και με διακριτό στίγμα προεκλογική εκστρατεία..
Η ήττα Λοβέρδου έδειξε περίτρανα ότι στο χώρο του Κινήματος Αλλαγής, στον κόσμο που απέμεινε από το παλαιό ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, ανεξαρτήτως του τι κάνουν τα στελέχη του, δεν μπορεί να καταστούν κυρίαρχες συντηρητικές πολιτικές και το ανοιχτό φλερτ με τη Νέα Δημοκρατία.
Από το δεύτερο γκρουπ υποψηφίων, μάλλον δεν έχασε από την υποψηφιότητά του ο Παύλος Χρηστίδης, εν αντιθέσει με τον Παύλο Γερουλάνο που θα ανέμενε κανείς να πετύχει μεγαλύτερα ποσοστά, ενώ αξιόλογο αγώνα με διακριτό πολιτικό στίγμα έδωσε ο Χάρης Καστανίδης.
Δεύτερος γύρος εκλογές ΚΙΝΑΛ – Τι θα πράξουν οι «χαμένοι»
Το ερώτημα «τι θα πράξουν στον δεύτερο γύρο» οι υποψήφιοι που έμειναν έξω από αυτόν έχει ασφαλώς τη σημασία του, πλην όμως δεν έχει τη βαρύτητα που θα είχε εάν δεν υπήρχε αδιαμφισβήτητο φαβορί για τη νίκη.
Οι εννέα μονάδες διαφορά του Νίκου Ανδρουλάκη από τον Γιώργο Παπανδρέου δεν επιτρέπει ακόμα και σε στελέχη που είναι ιδεολογικά πλησιέστερα σε αυτόν να του παρέχουν ευθέως στήριξη. Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει πώς θα τοποθετηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς είναι πολύ πιθανό μέρος των δικών του ψηφοφόρων και κάποιων στελεχών του να οδεύσουν προς τη Νέα Δημοκρατία. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να στηρίξει τον Παπανδρέου, ενώ «κάτι μπορεί να γίνει» με τον Ανδρουλάκη.
Το πιθανότερο σενάριο, πάντως είναι οι υποψήφιοι που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, να μην τοποθετηθούν υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, μην επηρεάζοντας τους ψηφοφόρους τους προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση αλλά παρασκηνιακά έχουν ήδη υπάρξει επαφές.
Τα δύσκολα αρχίζουν μετά την εκλογή του αρχηγού
Τα πραγματικά δύσκολα για το Κίνημα Αλλαγής, πάντως, θα ξεκινήσουν μετά την δεύτερη Κυριακή, εφόσον δεν υπάρξει έκπληξη μεγατόνων, με την ανάληψη της αρχηγίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Η ενότητα σε βάθος χρόνου δεν είναι εξασφαλισμένη, η ανανέωση θα φέρει προστριβές με παλαιότερα στελέχη, το συνέδριο της άνοιξης θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για καυτά θέματα, όπως πχ τι θα πράξει το κόμμα σε περίπτωση που οι κάλπες με απλή αναλογική δίνουν δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης.
Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, από «άγνωστος Χ» που είναι σήμερα στο πολιτικό σκηνικό, θα πρέπει να καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για σειρά μεγάλων θεμάτων.