Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Επιτροπή Δεοντολογίας (ΕΔΕΚΑΠ) του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να ξεκινήσει τον μαραθώνιο επίλυσης διαδικαστικών ζητημάτων ενόψει της εκλογής νέας ηγεσίας του κόμματος.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) είναι το κεντρικό όργανο διοργάνωσης των διαδικασιών εκλογής προέδρου από τη βάση. Αποτελείται από 11 μέλη που έχουν εκλεγεί από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και πρόεδρος είναι ο Θόδωρος Καπετανάκης.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας στην παρθενική της συνεδρίαση, θα κληθεί να επιλύσει μια σειρά σημαντικά διαδικαστικά ζητήματα που απαιτούν χρόνο και κόπο, όπως:

Η επιλογή εταιρείας για την online διασύνδεση των καλπών που θα στηθούν
Το πού θα στηθούν οι κάλπες (στόχος είναι μία τουλάχιστον σε κάθε καποδιστριακό δήμο) αλλά και οι 500 περίπου εφορευτικές επιτροπές σε όλη τη χώρα,
η ημερομηνία έναρξης συλλογής υπογραφών για τους υποψηφίους καθώς και το εάν θα απαιτηθούν υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών (κάθε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή κάθε απλό μέλος υπογράφει για έναν μόνο υποψήφιο)
Να αποστείλουν το μητρώο μελών στους 4 υποψηφίους
Το κείμενο που θα υπογράψουν όσοι προσέλθουν να ψηφίσουν ως φίλοι ή μέλη του ΚΙΝΑΛ
Η ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας

Το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής θα κριθεί εν πολλοίς από την πρόοδο σε όλα τα προαναφερθέντα διαδικαστικά.

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή θα συνεδριάσει 26 Σεπτεμβρίου, όπως έχει εισηγηθεί η Φώφη Γεννηματά. Από τότε και μετά όλες οι ημερομηνίες είναι ανοικτές και αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχουν το προσεχές διάστημα -και πάντως πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής- οι υποψήφιοι μεταξύ τους.

Θεωρητικά και εφόσον επιλυθούν όλες οι πολιτικές και τεχνικές εκκρεμότητες πιθανή φαντάζει η ημερομηνία 26-27 Νοεμβρίου. Ορισμένες πλευρές εκφράζουν ωστόσο τον προβληματισμό τους, καθώς η εν λόγω ημερομηνία συμπίπτει με τις πανελλαδικές αρχαιρεσίες των δικηγόρων. Ετσι θα εξεταστούν και τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα, 4-5/12 ή 11-12/12, με απώτατο όριο το Σαββατοκύριακο 18-19/12, μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

Μέχρι στιγμής, οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είναι τέσσερις: Η νυν πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά, ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης.