Το Κίνημα Αλλαγής σχολιάζει με αιχμηρό τρόπο, σε ανακοίνωσή του, τα όσα είπε στη σημερινή του συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας είναι σε αποδρομή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

«Όταν ο κ. Τσίπρας είχε τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ της προόδου και της αντιδραστικής συντήρησης επέλεξε το δεύτερο. Τον κ. Καμμένο και τον  κ. Παπαγγελόπουλο. Εκ του πονηρού και ανειλικρινή όσα λέει τώρα περί προοδευτικής διακυβέρνησης, επειδή είναι σε αποδρομή.

Όσο για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις ΑΣΕΠ και Διαύγεια, που έγιναν από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας δεν τις ψήφισε και η ΝΔ προσπάθησε να τις καταργήσει.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε και σήμερα να κρατά ίσες αποστάσεις από τον κ. Καραμανλή, όπως και ο κ. Μητσοτάκης.

Όσο για την Αξιοπιστία, την Διαφάνεια και την Αξιοκρατία, που επικαλείται ο κ. Τσίπρας, είναι όσα πολέμησε όταν κυβέρνησε.

Η δική μας σοσιαλδημοκρατική πρόταση δίνει λύσεις αξιοπρέπειας και προοπτικής για τον Ελληνικό λαό απέναντι στον αδιέξοδο λαϊκισμό».

Τσίπρας: Να βρούμε ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεργασίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο ζήτημα της απλής αναλογικής, λέγοντας  ότι «μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες κυβερνώνται με συστήματα απλής αναλογικής και κυβερνήσεις συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αυτό ιδίως στις ημέρες μας όπου η βασική διαχωριστική γραμμή είναι σε μια πολιτική που προτάσσει τις αγορές και μια πολιτική που προτάσσει το κοινωνικό κράτος. Αυτή η διαχωριστική γραμμή εκφράζεται ανάμεσα στης δεξιά και τις δυνάμεις τις προοδευτικές. Όσοι αποκαλούνται στην ευρύτερη γραμμή στήριξης του κοινωνικού κράτους μπορούμε να βρούμε ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεργασίας».

Μάλιστα, σημείωσε με νόημα ότι «εκ των πραγμάτων η κάθε ηγεσία των κομμάτων θα πρέπει να απαντήσει στο πώς θα κυβερνηθεί η χώρα αύριο. Η πολιτική ίσων αποστάσεων έχει μια χάρη όταν είμαστε μακριά από τις εκλογές». Εξήγησε, δε, ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί με πίεση προς το ΚΙΝΑΛ να το εξαναγκάσει να κινηθεί κατά της αντιπολίτευσης».

Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι «καθόλου» δεν τον ανησυχεί η άνοδος του ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις. «Έχουμε διαφορετικές σημαντικές με κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς αλλά δεν τους θεωρούμε αντίπαλούς μας, έχουμε μέτωπο με τον κ. Μητσοτάκη».