Προθεσμία  30 ημερών έδωσε τη Δευτέρα στις κυβερνητικές υπηρεσίες ο Λευκός Οίκος  για να διασφαλίσουν ότι θα απεγκαταστήσουν την κινεζική εφαρμογή TikTok από τις ομοσπονδιακές συσκευές και συστήματα.

Σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν ασφαλή τα δεδομένα των ΗΠΑ, όλες οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες πρέπει να διαγράψουν το TikTok από τηλέφωνα και συστήματα και να απαγορεύσουν την κυκλοφορία του Διαδικτύου να φτάσει στην εταιρεία, δήλωσε η διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού Shalanda Young.

Η διάταξη ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις από την ΕΕ και τον Καναδά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αντέδρασαν υπερβολικά αφού οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι έλαβαν εντολή να αφαιρέσουν την εφαρμογή βίντεο TikTok από τηλέφωνα που έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για κατάχρηση της κρατικής εξουσίας για να καταστείλει ξένες εταιρείες.

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε αυτές τις λανθασμένες ενέργειες», είπε η εκπρόσωπος Μάο Νινγκ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τύπου την Τρίτη. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να σεβαστεί τις αρχές της οικονομίας της αγοράς και του θεμιτού ανταγωνισμού, να σταματήσει να καταπιέζει τις εταιρείες και να παρέχει ένα ανοιχτό, δίκαιο και αμερόληπτο περιβάλλον για ξένες εταιρείες στις ΗΠΑ ».

Δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο

Δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη δημοφιλή εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο -η οποία ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance– τους τελευταίους μήνες.

Το TikTok έχει δεχθεί ισχυρισμούς ότι συλλέγει τα δεδομένα των χρηστών και τα παραδίδει στην κινεζική κυβέρνηση, με ορισμένες υπηρεσίες πληροφοριών να ανησυχούν ότι ευαίσθητες πληροφορίες θα μπορούσαν να εκτεθούν όταν η εφαρμογή κατεβάζεται σε κυβερνητικές συσκευές.

Η TikTok λέει ότι δεν θα συμμορφωνόταν ποτέ με εντολή κοινής χρήσης δεδομένων χρηστών και επιμένει ότι δεν λειτουργεί διαφορετικά από άλλες εταιρείες κοινωνικών μέσων.

Τη Δευτέρα, η διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού των ΗΠΑ, Shalanda Young, είπε στους οργανισμούς ότι έπρεπε να διαγράψουν την εφαρμογή από όλα τα κρατικά τηλέφωνα για να προστατεύσουν τα εμπιστευτικά δεδομένα.

Διαβάστε περισσότερα