Η Κίνα ενισχύει τις διαστημικές της δυνατότητες και χρησιμοποιεί το πολιτικό της πρόγραμμα για να καλύψει τους στρατιωτικούς της στόχους.

«Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα, ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια, μα είναι πολύ, πολύ μυστικοπαθείς» είπε ο διοικητής της, Μπιλ Νέλσον, σε Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς. «Πιστεύουμε ότι μεγάλο μέρος του αποκαλούμενου πολιτικού διαστημικού προγράμματος είναι στρατιωτικό. Και νομίζω ότι, πρακτικά, είμαστε σε μια κούρσα» πρόσθεσε ο Νέλσον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ελπίζει το Πεκίνο να λογικευτεί και να «κατανοήσει πως το πολιτικό διάστημα είναι για ειρηνική χρήση» μα συμπλήρωσε πως «δεν έχουμε δει να το δείχνει αυτό η Κίνα».

Τα σχόλια του Νέλσον έλαβαν χώρα ενώ μιλούσε ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον προϋπολογισμό της NASA για το δημοσιονομικό έτος 2025. Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να φτάσουν στη Σελήνη πάλι πριν την Κίνα, καθώς και οι δύο χώρες στοχεύουν σε σεληνιακές αποστολές, μα εξέφρασε τον προβληματισμό πως αν η Κίνα φτάσει πρώτη, θα μπορούσε να πει «εντάξει, αυτή είναι δική μας επικράτεια, μείνετε έξω».

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν αστροναύτες πίσω στη Σελήνη το 2026, με την αποστολή Άρτεμις 3. Η Κίνα λέει πως ελπίζει να το κάνει ως το 2030.

Ο Νέλσον είπε πως είναι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ δεν θα χάσουν την διεθνή υπεροχή τους στην εξερεύνηση του Διαστήματος, μα πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, η Κίνα έχει ρίξει πραγματικά πολλά χρήματα σε αυτό και έχουν πολύ περιθώριο στον προϋπολογισμό τους…νομίζω πως θα ήταν καλύτερα να μην επαναπαυθούμε».

Chang’e-7

Η προγραμματισμένη ρομποτική κινεζική αποστολή εξερεύνησης της Σελήνης Chang’e-7 αναμένεται να εκτοξευτεί το 2026, επιδιώκοντας να εξερευνήσει τον νότιο σεληνιακό πόλο.

Η ρομποτική αποστολή θα διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό υδάτινου πάγου, ενώ θα δοκιμάσει τεχνολογίες αιχμής, που είναι καθοριστικές για τις βιώσιμες ανθρώπινες δραστηριότητες στο φεγγάρι, σύμφωνα με την China Media Group.

Η αναφερόμενη διαστημική αποστολή θα πραγματοποιηθεί από ένα καινοτόμο τεχνολογικά ρομποτικό διαστημικό όχημα που έχει σχήμα χοάνης, ενώ θα είναι εξοπλισμένο με μία συσκευή μοριακής ανάλυσης ύδατος, ώστε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη και διασπορά υδάτινου πάγου σε κρατήρες που βρίσκονται μόνιμα στη σκιά του φεγγαριού, σύμφωνα με την ίδια δημοσιογραφική αναφορά.

Οι διαστημικές αποστολές Chang’e-3 και Chang’e-5 προσεδαφίστηκαν επιτυχώς στην κοντινή πλευρά του φεγγαριού που βλέπει πάντα προς τη Γη, ενώ οι διαστημικές αποστολές Chang’e-4 και Chang’e-6 επέτυχαν ιστορικές προσεδαφίσεις στην μακρινή πλευρά του φεγγαριού.

Έτσι, η προγραμματισμένη προσεδάφιση της αποστολής Chang’e-7 στον νότιο πόλο της Σελήνης θα δοκιμάσει την ικανότητα των διαστημικών σεληνιακών αποστολών της Κίνας ως προς την προσέγγιση της οποιαδήποτε περιοχής του φεγγαριού, δήλωσε ο Τανγκ Γιούχουα αναπληρωτής υπεύθυνος σχεδιασμού της διαστημικής αποστολής Chang’e-7 στην ίδια συνέντευξη.