Σε έναν κόσμο όπου οι παγκόσμιες ισορροπίες μετατοπίζονται και οι γεωπολιτικές στρατηγικές αναδιαμορφώνονται, η Κίνα φαίνεται να διατηρεί ένα «μαγικό όπλο» που χρησιμοποιεί με ακρίβεια για να επηρεάζει γεγονότα και να ελέγχει την παγκόσμια ρητορική. Όπως το περιέγραψε ο Μάο Τσετούνγκ και επαναβεβαίωσε ο Σι Τζινπίνγκ, αυτό το όπλο δεν είναι τίποτε άλλο από το Τμήμα Εργασίας Ενωμένου Μετώπου (United Front Work Department – UFWD).

Το UFWD έχει επαναφέρει στο προσκήνιο ανησυχίες για κατασκοπεία και ξένη παρέμβαση, με πρόσφατες υποθέσεις όπως αυτή του επιχειρηματία Γιανγκ Τενγκμπό να εντείνουν τη συζήτηση.

Ο ρόλος του Ενωμένου Μετώπου

Το Ενωμένο Μέτωπο δημιουργήθηκε αρχικά για να εξυπηρετήσει την κομμουνιστική νίκη στον Εμφύλιο Πόλεμο της Κίνας. Μετά την επικράτηση του Κομμουνιστικού Κόμματος το 1949, η δραστηριότητά του περιορίστηκε, αλλά υπό τον Σι Τζινπίνγκ έχει αναβιώσει. Στόχος του είναι να σχηματίσει τη «πλατύτερη δυνατή συμμαχία με όλους τους κοινωνικούς φορείς», σύμφωνα με την αναλύτρια Μαρέικε Όλμπεργκ, όπως αναφέρει το BBC.

Το UFWD δεν περιορίζεται μόνο σε εσωτερική δραστηριότητα, αλλά δίνει έμφαση στη δράση του απέναντι σε Κινέζους που ζουν στο εξωτερικό. Στοχεύει στη διαμόρφωση της παγκόσμιας αντίληψης για ευαίσθητα ζητήματα όπως η Ταϊβάν, το Θιβέτ και οι διώξεις μειονοτήτων όπως οι Ουιγούροι.

Επιρροή και κατασκοπεία

Το UFWD λειτουργεί συχνά με τρόπους που είναι δύσκολο να αποδειχθούν, καλυμμένους από ένα πέπλο «εύλογης αμφιβολίας». Μέσα από κινεζικές κοινότητες στο εξωτερικό, επιχειρεί να προωθήσει την ατζέντα του Κομμουνιστικού Κόμματος, να λογοκρίνει αντικυβερνητικές φωνές και να απειλήσει μέλη μειονοτήτων που ζουν στο εξωτερικό.

Περιπτώσεις όπως η απαγόρευση εισόδου του Γιανγκ Τενγκμπό στη Βρετανία ή οι κατηγορίες εναντίον της Κινέζας δικηγόρου Κριστίν Λι για «καλλιέργεια σχέσεων» στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ενδεικτικές. Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ, όπως η περίπτωση της Λίντα Σαν, η οποία κατηγορήθηκε για υποστήριξη των κινεζικών συμφερόντων μέσω της θέσης της στο γραφείο του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης.

Ο θολός διαχωρισμός μεταξύ επιρροής και κατασκοπείας

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συνδέονται με το UFWD είναι η θολή γραμμή μεταξύ «καλλιέργειας επιρροής» και κατασκοπείας. Καθώς η Κίνα αυξάνει τη γεωπολιτική της ισχύ, η δυνατότητά της να επηρεάζει δημόσιες συζητήσεις και να προωθεί τις απόψεις της παγκοσμίως ενισχύεται.

Όπως σημειώνει ο πολιτικός επιστήμονας Χο-Φουνγκ Χουνγκ, «το όριο ανάμεσα στην επιρροή και την κατασκοπεία είναι θολό». Η φύση της δράσης του UFWD το καθιστά δύσκολο να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί, αφήνοντας περιθώρια για αμφιβολίες.

Αντιδράσεις και συνέπειες

Η δράση του UFWD έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν κατηγορήσει το Πεκίνο για προσπάθειες χειραγώγησης και παρέμβασης. Ωστόσο, η Κίνα απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες παράλογες.

Παρά την αμφιλεγόμενη φύση του, το UFWD παραμένει κεντρικό εργαλείο της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής. Η αναβίωσή του υπό τον Σι Τζινπίνγκ αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της Κίνας να ενισχύσει τη θέση της παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας όχι μόνο στρατιωτική ισχύ αλλά και τον έλεγχο της παγκόσμιας αφήγησης.

Διαβάστε ακόμη: