Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε τη σημασία του να διατηρηθεί “μια στρατηγική εστίαση” στο μήνυμά του για την Πρωτοχρονιά και κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί για “ενδεχόμενους κινδύνους” στο μακροπρόθεσμο όραμα του Κομμουνιστικού Κόμματος να καταστήσει την Κίνα παγκόσμια δύναμη.

Ο Σι είχε πει το 2021 πως η Κίνα πέτυχε τον στόχο της να οικοδομήσει μια “αρκετά εύπορη” κοινωνία, ένα ορόσημο στον δρόμο για να γίνει παγκόσμια ηγέτιδα το 2049, κατά την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

“Πρέπει πάντοτε να διατηρούμε μια μακροπρόθεσμη προοπτική, να παραμείνουμε προσεκτικοί για ενδεχόμενους κινδύνους, να διατηρήσουμε τη στρατηγική εστίαση και αποφασιστικότητα και να ‘φθάσουμε το μεγάλο και υψηλό ενώ αντιμετωπίζουμε το λεπτό και μικρό”, ανέφερε ο Σι σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Oικονομία και σχέσεις με ΗΠΑ

Η Κίνα, όπου ταυτοποίηθηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός στα τέλη του 2019, εστιάζει στις επιτυχίες του παρελθόντος και του παρόντος, περιλαμβανομένης της τιθάσευσης της COVID-19, καθώς η οικονομία της έχασε τη δύναμή της μετά την ανάκαμψη από την πτώση λόγω πανδημίας και καθώς οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες έφθασαν σε νέο χαμηλό επίπεδο.

Ο Σι είπε πως η πλήρης επανένωση της “πατρίδας” είναι μια προσδοκία που μοιράζονται άνθρωποι και από τις δύο πλευρές των Στενών της Ταΐβάν, αναφερόμενος στην αυτοκυβέρνητη Ταϊβάν την οποία η Κίνα θεωρεί “ιερό” έδαφος.

“Ελπίζω ειλικρινά πως όλοι οι γιοι και οι θυγατέρες του κινεζικού έθνους θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα λαμπρότερο μέλλον για το έθνος μας”, είπε.

Ο Σι τόνισε επίσης τη σημασία της σταθερότητας στην πρώην βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ και του πρώην πορτογαλικού θύλακα του Μακάου, που επέστρεψαν στην Κίνα το 1997 και το 1999 αντίστοιχα.

Αντίθετα από τα προηγούμενα χρόνια, ο Σι δεν αναφέρθηκε στο διάγγελμά του στο ΑΕΠ της Κίνας.