Η οικονομία της Κίνας θα αναγκαστεί επαναξιολόγηση λόγω μιας «διασπασμένης» παγκόσμιας τάξης και οι νέοι μοχλοί ανάπτυξης θα «απογοητεύσουν» τις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με τον David Roche, πρόεδρο της Independent Strategy. Στο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριό της την Κυριακή, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε στόχο για αύξηση «περίπου 5%» του ΑΕΠ το 2023 – το χαμηλότερο της χώρας εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες και κάτω από το 5,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Η κυβέρνηση πρότεινε επίσης μια μέτρια αύξηση της δημοσιονομικής στήριξης στην οικονομία, επεκτείνοντας τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος από 2,8% το 2022 σε 3% για εφέτος.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και άλλοι αξιωματούχοι στόχευσαν τη Δύση για τον περιορισμό των προοπτικών ανάπτυξης της Κίνας, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, δήλωσε ότι οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ έχουν αφήσει έναν «λογικό δρόμο» και προειδοποίησε για σύγκρουση, εάν οι ΗΠΑ δεν «πατήσουν φρένο». Ο βετεράνος οικονομολόγος David Roche είπε στο «Squawk Box Europe» του CNBC ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει» μόνιμα όσον αφορά στον ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, καθώς το Πεκίνο θα αναγκαστεί να κοιτάξει προς τα μέσα για να επιτύχει τις φιλοδοξίες του για ανάπτυξη. «Η Κίνα γνωρίζει τώρα ότι εάν πρόκειται να επιτύχει την ανάπτυξή της, πρέπει να την επιτύχει στο εσωτερικό, πράγμα που σημαίνει μεταρρυθμίσεις που δεν έχει ακόμη αναληφθεί και παράλληλα να κάνει τους καταναλωτές να ξοδέψουν από τις αποταμιεύσεις τους, κάτι που διστάζει να κάνει» είπε.

Η Roche σημείωσε επίσης ότι η «ηγεμονία των ΗΠΑ είναι πλέον διαλυμένη» στην παγκόσμια οικονομική τάξη, με τη Ρωσία και την Κίνα να αποσπώνται από τις δυτικές δημοκρατίες. Σε σημείωμά της την περασμένη εβδομάδα, η Moody’s είπε ότι το εξωτερικό περιβάλλον θα παραμείνει πρόκληση για την Κίνα, καθώς οι ΗΠΑ και άλλες χώρες υψηλού εισοδήματος επανατοποθετούν τις τεχνολογικές επενδύσεις και τις εμπορικές τους πολιτικές υπό το πρίσμα των αυξανόμενων γεωπολιτικών κριτηρίων και σκοπιμοτήτων ασφάλειας.

Άμυνα έναντι της οικονομίας

Ενώ το φιλόδοξο αναπτυξιακό έργο του Πεκίνου φαίνεται ότι έχει πάει πιο… πίσω προς το παρόν, οι ηγέτες στο NPC επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην εθνική ασφάλεια και στον εγχώριο πολιτικό συγκεντρωτισμό της εξουσίας. Η κυβέρνηση αναμένει ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά 7,2% το 2023, από 7,1% το 2022, αλλά οι αναλυτές της BCA Research πιστεύουν ότι το επίσημο ποσοστό είναι συχνά υποεκτίμηση. «Το Κομμουνιστικό Κόμμα συνεχίζει επίσης τη διαδικασία υποταγής των κρατικών θεσμών στη θέλησή του, γεγονός που μειώνει την αυτονομία των τεχνοκρατών και των δημοσίων υπαλλήλων προς όφελος της πολιτικής ηγεσίας», δήλωσε η καναδική εταιρεία επενδύσεων. «Αυτές οι ενέργειες θα μειώσουν τον ήδη περιορισμένο βαθμό ελέγχων και ισορροπιών που υπήρχαν μεταξύ του κόμματος και του κράτους, ενώ σηματοδοτούν στον έξω κόσμο ότι η Κίνα συνεχίζει να επιδιώκει τον συγκεντρωτισμό και την εθνική ασφάλεια έναντι της αποκέντρωσης και της παγκόσμιας οικονομικής ολοκλήρωσης». Ως εκ τούτου, είναι πιθανές αρνητικές αντιδράσεις και περαιτέρω επενδυτικοί περιορισμοί, τουλάχιστον από τις ΗΠΑ, κατέληξαν στο συμπέρασμα οι αναλυτές της BCA Research.

Διαβάστε περισσότερα