Αύξηση του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο κατά 4,6% σε ετήσια βάση ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, υπερβαίνοντας ελαφρώς το 4,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Το ποσοστό υπολείπεται της ανάπτυξης του δεύτερου τριμήνου κατά 4,7% σε ετήσια βάση. Σε τριμηνιαία βάση, το τρίτο τρίμηνο σημειώθηκε επέκταση 0,9%, έναντι 0,7% το δεύτερο τρίμηνο.

«Η εθνική οικονομία έδειξε θετικά σημάδια ανάπτυξης τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Sheng Laiyun, αναπληρωτής επίτροπος του γραφείου, στη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με τη μετάφραση του CNBC από τα κινεζικά. «Η αυτοπεποίθηση ενισχύεται για να επιτευχθεί ο στόχος για την ανάπτυξη του έτους που είναι περίπου 5%».

Άλλα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, όπως οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή, είχαν επίσης ξεπεράσει τις προσδοκίες, σε ένα ελπιδοφόρο σημάδι για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το Πεκίνο έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενο δημόσιο έλεγχο σχετικά με την ικανότητά του να επιτύχει τον δικό του ετήσιο στόχο ανάπτυξης «γύρω στο 5%».

«Δεδομένου ότι το πραγματικό ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 4,8% τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, ο στόχος για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος, γύρω στο 5%, είναι πλέον εφικτός με πρόσθετα κίνητρα το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε ο Tianchen Xu, ανώτερος οικονομολόγος του Economist Intelligence Unit.

«Παρά το πλήθος των προκλήσεων, η οικονομία της Κίνας δεν είναι αθεράπευτη, όπως κάποιοι υπονοούν», πρόσθεσε ο Xu. «Υπάρχει λόγος να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να στηρίξει την οικονομία».

Διαβάστε ακόμη: