ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Κάτω των προσδοκιών τα στοιχεία για βιομηχανία και λιανεμπόριο

Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας έχει επιβραδυνθεί αναφέρουν οι ειδικοί της αγοράς.

Τρεις δείκτες για την οικονομία της Κίνας τον Οκτώβριο συνεχίζουν να σημειώνουν επιβράδυνση από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,5% τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν καταγράφοντας την πρώτη υποχώρηση από τον Μάιο— και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters ανέμεναν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα επιβραδυνθούν στο 1% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο και ότι η βιομηχανική παραγωγή θα επιβραδυνθεί επίσης στο 5,2%.

Οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία για τους πρώτους 10 μήνες του έτους αυξήθηκαν κατά 5,8%, κάτι χαμηλότερο από τις προσδοκίες για διατήρηση του ίδιου ρυθμού με τον Σεπτέμβριο, με αύξηση 5,9% από έτος σε έτος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters.

Λιγότερες επενδύσεις

Οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν περαιτέρω τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, ενώ στη μεταποίηση επιβραδύνθηκαν ελαφρά από τον Σεπτέμβριο. Οι επενδύσεις σε υποδομές αυξήθηκαν αλλά με ήπιο ρυθμό στο 8,7% σε ετήσια βάση για το 2022 από τον Οκτώβριο. Το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, στο 5,5% τον Οκτώβριο. Αμετάβλητο και αυτό των νέων ηλικίας 16 έως 24 ετών, στο 17,9%. Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας έχει επιβραδυνθεί, δήλωσε ο Fu Linghui, εκπρόσωπος του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής, επισημαίνοντας την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τις εγχώριες εστίες Covid. Είπε επίσης ότι οι λεγόμενες τρεις πιέσεις στην ανάπτυξη έχουν ενταθεί.

Διαβάστε ακόμη: