Κίνα και Ελ Σαλβαδόρ εκκινούν «το συντομότερο δυνατόν» διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, όπως γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια προχθεσινής (09/11) εκδήλωσης στο Σαν Σαλβαδόρ. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τούτη την προοπτική, καθώς δε θέλει –σε καμία περίπτωση– να αποτελέσει μάρτυρα πιθανής ανάπτυξης της επιρροής του Πεκίνου, στην Κεντρική Αμερική.

Πριν από τέσσερα χρόνια, το Ελ Σαλβαδόρ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, προκειμένου να αποκτήσει ισχυρότερους δεσμούς με το Πεκίνο.

Έκτοτε, η χώρα της Κεντρικής Αμερικής εντάχθηκε στο μεγαλεπήβολο κινεζικό πρότζεκτ «Μία Ζώνη – Ένας Δρόμος», με το Πεκίνο να διαμηνύει ότι πρόκειται να επενδύσει σε σειρά από έργα υποδομής στο Σαν Σαλβαδόρ και άλλες πόλεις, εκφράζοντας την προθυμία ακόμη και να αποκτήσει μέρος του εξωτερικού χρέους της χώρας.

Από την πλευρά του, πάντως, ο 41άχρονος –αντισυμβατικός και λαϊκιστής– Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, χρειάζεται στην παρούσα φάση όσο περισσότερη οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό, μπορεί να εξασφαλίσει.

Το «στοίχημα» της… «επένδυσης» στην αγορά των κρυπτονομισμάτων –στο οποίο είχε… ποντάρει– όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά πλέον, μετρά και σοβαρές απώλειες. Προχθές (09/11), ύστερα από τη συνάντηση με την Πρέσβη της Κίνας, τόνισε ότι η εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο είναι πια «πολύ σημαντική» για το Ελ Σαλβαδόρ, λόγω της κινεζικής οικονομικής ισχύος.

Διαβάστε ακόμη: