Η Κίνα προσπαθεί να τονώσει τηνοικονομία της και, σε μια πρωτότυπη πρωτοβουλία, οι αρχές ανταμείβουν τους πολίτες με εκπτώσεις σε ταξιδιωτικά εισιτήρια και προσφέρουν στις εταιρείες πιο χαμηλότοκα δάνεια – αλλά με μια προϋπόθεση: να έχουν καλή συμπεριφορά.

 

Το κινεζικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει ανακοινώσει σχέδια επέκτασης της χορήγησης στήριξης στον τουρισμό μέχρι να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάκαμψη στην εποχή μετά τον κορωνοϊό, χρησιμοποιώντας ένα αμφιλεγόμενο κοινωνικό σύστημα που ανταμείβει τις καλές πράξεις και τιμωρεί την κακή συμπεριφορά. Η εκτεταμένη εφαρμογή στην Κίνα βασίζεται σε ένα πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αφορούσε δώδεκα περιφέρειες και πόλεις, το οποίο βασιζόταν σε διάφορες δημοτικές ή τομεακές βαθμολογίες πιστοληπτικής ικανότητας.

Στην ανατολική πόλη Γουενζού και σε τρεις επαρχίες της επαρχίας Σαντόνγκ, οι πολίτες που έχουν λάβει καλή πιστοληπτική βαθμολογία από τις δημοτικές αρχές μπορούν να εξαργυρώσουν δωρεάν εισιτήρια για τοπικά και περιφερειακά τουριστικά αξιοθέατα.

Οι τουριστικές εταιρείες με καλές βαθμολογίες ανταμείβονται επίσης. Στην περιοχή Χουάνγκπου της Σαγκάης, όπου τα έσοδα από τον τουρισμό έπεσαν κατά 37% το 2022 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, οι πιο αξιόπιστες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν δάνεια με το μισό του κανονικού επιτοκίου. Στο Ριζάο, μια παραθαλάσσια πόλη στη Σαντόνγκ, τα τουριστικά γραφεία με καλό ιστορικό μπορούν να συμμετέχουν σε εκδρομές με το πρόγραμμα «πρώτα ταξιδεύω, μετά πληρώνω». Τα σημάδια ότι η κινεζική οικονομία χάνει τη δυναμική της στην ανάκαμψη μετά από τρία χρόνια απομόνωσης και καραντίνας πληθαίνουν. Αν και κατά τις πρόσφατες διακοπές της Πρωτομαγιάς πολλοί Κινέζοι κατέκλυσαν δημοφιλή γραφικά σημεία σε μια ταξιδιωτική έκρηξη που ξεπέρασε τα προ της πανδημίας επίπεδα, οι δαπάνες τους ήταν πολύ πιο συγκρατημένες, ιδίως μεταξύ των νέων της χώρας που αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Διαβάστε ακόμη: