Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των αναλυτών για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας στο γ΄τρίμηνο του έτους, λόγω της κρίσης στην αγορά ακινήτων που έχουν προκαλέσει οι φόβοι για κατάρρευση της Evergrande.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Κίνας επιβραδύνθηκε στο 4,9% από 5,2% που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters και από το +7,9% που είχε καταγράψει στο β΄τρίμηνο του έτους.

Σε επίπεδο τριμήνου, η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη ενισχύθηκε κατά μόλις 0,2%, με ρυθμό πολύ κατώτερο αυτού της περιόδου Απριλίου-Ιουνίου (1,3%).

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,1% τον Σεπτέμβριο, έναντι 4,5% που ήταν οι εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα στοιχεία ασκούν ελεγχόμενες πιέσεις στα χρηματιστήρια της Ασίας, με τον Asia Dow να υποχωρεί 0,5%, τον Hang Seng -0,46% και τον Shanghai Composite Index στο -0,25%.

Κρίση ακινήτων και ενέργεια τα «βαρίδια» για την ανάπτυξη της Κίνας

«Οι αβεβαιότητες που συνδέονται με την παγκόσμια συγκυρία επιτείνονται, ενώ η εσωτερική ανάκαμψη παραμένει ασταθής και άνιση», σημείωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Κίνας. Παρότι γενικά αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, τα επίσημα δεδομένα για το ΑΕΠ της Κίνας προσελκύουν πάντα προσοχή, με δεδομένο το βάρος της χώρας για την παγκόσμια οικονομία.

Πλέον σχεδόν εντελώς απαλλαγμένη από την πανδημία του κορωνοϊού, η Κίνα είδε την ανάκαμψη της οικονομίας της να απειλείται από την μεγάλη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, ειδικά του άνθρακα, από τον οποίο η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για την τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών της σταθμών.

Αποτέλεσμα: οι σταθμοί λειτούργησαν στο ρελαντί παρά την μεγάλη ζήτηση και η ηλεκτροδότηση άρχισε να γίνεται με δελτίο — αυξάνοντας κατακόρυφα τα κόστη παραγωγής για πολλές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η κρίση στην αγορά ακινήτων αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s, τα ακίνητα και οι σχετικές βιομηχανίες αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Κίνας. Τους τελευταίους 18 μήνες, το Πεκίνο έχει αυξήσει τις προσπάθειές του να μειώσει την εξάρτηση των προγραμματιστών από το χρέος.

Οι περιπέτειες της Evergrande ήρθαν στο προσκήνιο τον Αύγουστο, όταν η εταιρεία προειδοποίησε για χρεοκοπία και στη συνέχεια έχασε τις προθεσμίες για πληρωμές στους επενδυτές .  Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανέφερε την Παρασκευή ότι η Evergrande είναι μια μοναδική περίπτωση, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα στήριξης της οικονομίας, προκειμένου να αποτρέψει τα χειρότερα.