Ψηλά θέτει τον πήχη η κυβέρνηση όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα . Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ. έκανε λόγο για τριπλασιασμό των εμβολιασμών εντός του Φεβρουαρίου αλλά και ολοκλήρωση μεγάλου μέρους του προγράμματος μέχρι το καλοκαίρι, θέτοντας όμως μια «δικλείδα ασφαλείας» στον ισχυρισμό του, λέγοντας πς αυτό θα συμβεί «εάν συνεχίσει χωρίς διακοπές και χωρίς άλλα προβλήματα η κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια, η προμήθεια των κρατών-μελών και έρθουν τα εμβόλια». Παράλληλα ο υπουργός σημείωσε ότι τον Ιανουάριο εμβολιάστηκαν 270.000 συμπολίτες μας, με τον στόχο να βρίσκεται στις 200.000.
«Το Μάρτιο θα κάνουμε ακόμα παραπάνω, και Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο θα εμβολιάζουμε μαζικά την ελληνική κοινωνία, είναι οι μήνες που θα βάλουμε στο φουλ τις μηχανές», ισχυρίστηκε ο Β. Κικίλιας.
Πρόσθεσε δε, ότι «εάν συνεχίσει χωρίς διακοπές και χωρίς άλλα προβλήματα η κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια, η προμήθεια των κρατών-μελών και έρθουν τα εμβόλια, είναι προφανές ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει τις ευπαθείς ομάδες, τους υγειονομικούς, τους μεγάλους σε ηλικία και θα έχουμε προχωρήσει προς τα κάτω σε σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας, τέτοιο ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ατενίζουμε με αισιοδοξία το καλοκαίρι», είπε.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι προμήθειες των εμβολίων διέρχονται κρίση, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα της ΕΕ για κοινή προμήθεια εμβολίων να εμφανίζει «τρύπα» και τις χώρες της Ένωσης των 27 να επιχειρούν διμερείς συμφωνίες για προμήθειες εμβολίων, όπως είχε γίνει γνωστό το προηγούμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, παρά την έγκριση και του εμβολίου της βρετανικής AstraZeneca, οι σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών και της εταιρείας δοκιμάζονται από συγκρούσεις, έπειτα και από την ανακοίνωση της φαρμακευτική ότι θα παραδώσει 31 εκατ, δόσεις αντί για 300 εκατ. που είχε συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες τον Αύγουστο.
Ο Β. Κικίλιας ανέφερε εν συνεχεία ότι «θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και τις εταιρείες, να συνομιλούμε και να συνεργαζόμαστε με την Ευρώπη καθημερινώς. Το κάνει ο Πρωθυπουργός επανειλημμένως όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα, το έχω κάνει και εγώ, έτσι ώστε να έχουμε τη σωστή στιγμή τα εμβόλιά μας εδώ. Ό,τι εμβόλιο έρχεται, αυτό αμέσως θα γίνεται», επεσήμανε.
Ακολούθως έκανε λόγο για τετραπλή δυνατότητα εμβολιασμού στα Κέντρα Υγείας, στα Νοσοκομεία, στους mega χώρους εμβολιασμού και, αν χρειαστεί, «έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και με τους ιδιώτες ιατρούς και με τους φαρμακοποιούς», γνωστοποίησε ο υπουργός.