Για το πρόγραμμα αλλά και την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται η εκστρατεία του εμβολιασμού μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Υπογράμμισε πως ο αριθμός των εμβολιασμών μόνο σήμερα, 10 Μαΐου, ανέρχεται σε 112.000.

Παράλληλα, έδωσε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα τηλεθεατών για τα εμβόλια, τα self tests και τις εξελίξεις στο επόμενο διάστημα.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κικίλιας είπε πως πρέπει να φοράμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους για αρκετό καιρό ακόμα, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλοί συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19.

Όσον αφορά την πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τους 30-44 ετών, με όλα τα εμβόλια, θα ανοίξει στο τέλος Μαΐου, επανέλαβε ο Υπουργός Υγείας. Παράλληλα, συμπλήρωσε πως μέχρι τα μέσα Ιουνίου, εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18-29 ετών.

«Περίμενουμε την έγκριση από τον ΕΜΑ για τους κάτω των 18»

«Έχουμε προαγοράσει 30 εκατ. εμβόλια», είπε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας πως «μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει 5,4 εκατ. εμβολιασμοί και 1,94 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Για τον εμβολιασμό ατόμων κάτω των 18 ετών, περιμένουμε την έγκριση από τον ΕΜΑ, η επόμενη χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών». Μάλιστα, ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ η διαδικασία για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τις ηλικίες 12-15 ετών.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως «εμβολιάσαμε καθολικά τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων», ενώ για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό είπε πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα τον εφαρμόσει.

Κικίλιας: «Η επόμενη χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών»

Σχολιάζοντας την παράταση του καθολικό lockdown στην Κάλυμνο και τον συναγερμό για την έξαρση των κρουσμάτων στο Μεσολόγγι, είπε πως «υπάρχουν τομείς της κοινωνίας που δεν τήρησαν τα μέτρα και δυστυχώς αυτό πληρώνεται».

Ερωτηθείς γιατί οι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις, δεν μπορούν να βγάλουν τη μάσκα, ο κ. Κικίλιας απάντησε πως «όλα τα πράγματα θα γίνουν στην ώρα τους».

«Σώσαμε χιλιάδες ζωές»

Για τον μεγάλο αριθμό θανάτων από τον νέο κορωνοϊό, καθημερινά, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως «Με τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε την πανδημία στην Ελλάδα, καταφέραμε να σώσουμε χιλιάδες ζωές», τονίζοντας πως «ειδικά στο «τρίτο κύμα» έχουμε πληρώσει φόρο αίματος».

Σημείωσε επίσης πως «ήταν άθλος ότι φθάσαμε τις 1.500 ΜΕΘ μέσα στην πανδημία» και υπογράμμισε πως «παλεύουμε για να σωθεί έστω και μία παραπάνω ζωή».

Επιβράβευση των υγειονομικών

Τέλος, ο κ. Κικίλιας είπε πως θα υπάρξει εκ νέου επιβράβευση των υγειονομικών για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

«Το έκανε ήδη μία φορά η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα το ξανακάνει και μελετώνται κι άλλοι τρόποι για να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι και πρέπει να στηριχθούν με όλους τους τρόπους», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.