O υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει καταλήξει με σαφήνεια για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών. Είναι θέμα ηθικής τάξεως. Βλέπω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχει εμβολιαστεί και θα συνεχίσει να εμβολιάζεται», χαρακτηρίζοντας ισχνή μειοψηφία τους υγειονομικούς που διαμαρτύρονται για την υποχρεωτικότητα.

Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε «Παρατηρώ για τις ισχνές μειοψηφίες να αντιδρούν. Έχω να απαντήσω πως είχαμε τα απαραίτητα όπλα για την πανδημία πριν από όλη την Ευρώπη. Υπερδιπλασιάμε τις ΜΕΘ στη χώρα, ενώ έχουμε ένα από τα καλύτερα και οργανωμένα προγράμματα εμβολιασμού».

Και πρόσθεσε ότι «Οι υγειονομικοί δεν αντιδρούν, κάποιοι συνδικαλιστές αντιδρούν. Πάνω από το 94-95% των γιατρών έχουν εμβολιαστεί. Όσον αφορά τους νοσηλευτές που είναι η καρδιά του ΕΣΥ, δεκάδες χιλιάδες από αυτούς έχουν εμβοίαστεί και συνεχίζουν να εμβολιάζονται».

Αναφερόμενος στη συνεργασία κυβέρνησης-Εκκλησίας στο θέμα της πανδημίας, είπε μεταξύ άλλων ότι «θα πάμε τους εμβολιασμούς έξω από τους ιερούς ναούς», ενώ παράλληλα εξήρε την πρωτοβουλία της Ενορίας Αγίου Νικολάου Αρχανών στην Κρήτη, εκεί που μικτό κλιμάκιο της 7ης ΥΠΕ σε συνεργασία με τον δήμο Αρχανών Αστερουσίων, θα πραγματοποιήσει εμβολιασμούς κατά του κοροναϊού στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αρχανών.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως «δεν είναι στην πρόθεση να εφαρμόσει κάποιο οριζόντιο lockdown, παρά μόνο τοπικά μέτρα εφόσον χρειαστεί».

Μιλώντας και με επιστημονικά δεδομένα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως μειώνεται 20 φορές ο κίνδυνος στους 60 ετών και άνω για όσους έχουν εμβολιαστεί.

«Εννιά στους δέκα που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Με κορωνοϊό νοσηλεύονται τέσσερα νεογνά και δέκα παιδάκια , ενώ ένα είναι διασωληνωμένο», ανέφερε.

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Να δοθεί παράταση στην αναστολή ανεμβολίαστων υγειονομικών

O πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ζήτησε να δοθεί μικρή παράταση στην αναστολή ανεμβολίαστων υγειονομικών, προκειμένου να πειστούν να εμβολιαστούν οι περίπου 10.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.

Μάλιστα, ο κ. Γιαννάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε χρέος της ομοσπονδίας και της κοινωνίας να στηρίξει «τους λίγους εναπομείναντες συναδέλφους» λέγοντας ότι «πετιούνται στον δρόμο χωρίς μισθό» ενώ επί 19 μήνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σώζουν ασθενείς, τηρούν τα μέτρα «αλλά φοβούνται να εμβολιαστούν».

Επιπλέον, στηλίτευσε την αναστολή αδειών των εμβολιασμένων υγειονομικών προκειμένου να καλύψουν τα κενά των αναστολών και κατήγγειλε ότι δεν έχουν γίνει ακόμη προκηρύξεις για αντικαταστάσεις με τρίμηνες συμβάσεις. Πρόσθεσε ότι ήδη καταρτίζονται σχέδια για καταργήσεις και συγχωνεύσεις κλινικών και αναστολή χειρουργείων.

«Τελικά θα την πληρώσουν οι εμβολιασμένοι και οι ασθενείς», τόνισε ο κ. Γιαννάκος.

Για τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η Καθημερινή για 19.416 ανεμβολίαστους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και 2.248 στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σχολίασε ότι δεν περιλαμβάνουν τους υγειονομικούς που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

«Δεν ισχύουν αυτά τα στοιχεία γιατί υπάρχουν πάρα πολύ συνάδελφοί μας, πάνω από 10% που έχουν φυσική ανοσία, έχουν νοσήσει δηλαδή το τελευταίο εξάμηνο, διαθέτουν πιστοποιητικό και δεν απαιτείται ο εμβολιασμός τους», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ το 82,6% των υγειονομικών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 79% και με τις δύο δόσεις.