Είναι μεσημέρι και τα μάτια σου κλείνουν από τη νύστα. Σκέφτεσαι να φτιάξεις ακόμα ένα φλιτζάνι καφέ ή να κάνεις έστω ένα power nap μήπως και βελτιωθεί η κατάσταση. Βέβαια, εάν κοιμηθείς παραπάνω από όσο πρέπει, ξέρεις πως μπορεί να ξυπνήσεις περισσότερο ζαλισμένος. Εάν σου λέγαμε, όμως, ότι ο συνδυασμός των δύο παραπάνω επιλογών είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική για την ενίσχυση της ενέργειάς σου; Το TikTok, ονομάζει αυτό το χακ «coffee nap».

Mπορεί να φαίνεται λίγο οξύμωρο, αλλά ο συνδυασμός καφεΐνης και ύπνου είναι το «μυστικό» που χρησιμοποιούν όλοι, από τους γιατρούς μέχρι επαγγελματίες αθλητές, για να αξιοποιήσουν την κορυφαία απόδοση και να βελτιστοποιήσουν την ενέργεια. Και για να μη σε αφήσουμε με την απορία, «coffee nap» είναι η κατάσταση στην οποία πίνεις ένα φλιτζάνι καφέ της επιλογής σου και αμέσως κοιμάσαι 15-20 λεπτά. Σε αυτήν την περίπτωση, ξυπνάς ακριβώς τη στιγμή που η καφεΐνη ξεκινά να δρα, δίνοντάς σου διπλή ώθηση και εγρήγορση.

Πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη πρακτική;

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτό το χακ, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το timing. Σύμφωνα με το Sleep Foundation, η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου για τους ενήλικες έχει αποδειχθεί ότι είναι περίπου 20 λεπτά. Ο μεσημεριανός ύπνος που διαρκεί περισσότερο από 20-30 λεπτά μπορεί να προκαλέσει βαθύτερη κούραση ή και αδράνεια. Κατά μέσο όρο, η καφεΐνη χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να απορροφηθεί πλήρως από τον οργανισμό. Έτσι, στο «coffee nap» ξυπνάς ακριβώς στην ιδανική στιγμή για να επωφεληθείς από την καφεΐνη.

Η αποτελεσματικότητα του «coffee nap» φαίνεται και μέσα από διάφορες έρευνες. Ενδεικτικά, ερευνητές του Πανεπιστημίου Loughborough διαπίστωσαν ότι όταν οι κουρασμένοι συμμετέχοντες σε μια μελέτη έπιναν καφέ πριν κοιμηθούν για 15 λεπτά, έκαναν λιγότερα λάθη κατά την οδήγηση. Μια άλλη μελέτη στο περιοδικό Ergonomics έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν 200 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης πριν από τον ύπνο, είχαν καλύτερη εγρήγορση και λογική σκέψη σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν καφέ.

Ακόμα και να είσαι επιφυλακτικός στις τάσεις του TikTok, τo «coffee nap» φαίνεται πως λειτουργεί πραγματικά.

Διαβάστε ακόμη: