Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας Khazanah Nasional εξισορροπεί εκ νέου το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα έναντι της αστάθειας της αγοράς, σύμφωνα με δηλώσεις του CEO στο CNBC.

Η καθαρή αξία ενεργητικού του fund μειώθηκε κατά 5% στα 17,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, επηρεασμένη από τις καθοδικές τάσεις της παγκόσμιας αγοράς. Το επενδυτικό ταμείο που εδρεύει στην Κουάλα Λουμπούρ επενδύει περισσότερο από το ήμισυ του χαρτοφυλακίου του σε δημόσιες αγορές.

«Αυτό στο οποίο επικεντρωνόμαστε να κάνουμε εδώ είναι να δούμε πώς μπορούμε να είμαστε λίγο πιο ανθεκτικοί στην αγορά», δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος του Khazanah, Amirul Feisal Wan Zahir στο περιθώριο του συνεδρίου Energy Asia στην Κουάλα Λουμπούρ.

«Κοιτάζοντας την αστάθεια στην αγορά, βρισκόμαστε ακόμα στη διαδικασία εξισορρόπησης του χαρτοφυλακίου μας», πρόσθεσε ο ίδιος. Το Khazanah σημείωσε καθαρά κέρδη 343 εκατομμύρια δολάρια το 2022 – υπερδιπλασιάζοντας τα καθαρά κέρδη του από το προηγούμενο έτος και ένα τέταρτο συνεχόμενο ετήσιο καθαρό κέρδος μετά από μια άνευ προηγουμένου βουτιά το 2018.

Συγκριτικά, ο δείκτης MSCI World σημείωσε πτώση άνω του 18% το 2022 και ο δείκτης MSCI Emerging Markets υποχώρησε 20% την ίδια περίοδο.

Στα τέλη του 2022, το ταμείο είπε ότι το 55,9% του χαρτοφυλακίου του επενδύθηκε σε δημόσιες αγορές στη Μαλαισία, με το 13,4% να επενδύεται σε δημόσιες αγορές του εξωτερικού. Σχεδόν το 1/4 του χαρτοφυλακίου του τοποθετήθηκε σε ιδιωτικές αγορές, περισσότερες από τις μισές εκτός Μαλαισίας. «Υπάρχουν πραγματικά πολλές δυνατότητες στην ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Wan Zahir, επισημαίνοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες σε ασταθές περιβάλλον αγοράς.

Διαβάστε περισσότερα