Kερδισμένη από την COP16 αναμένεται να βγει η Wall Street
Tα debt-for-nature-swaps επιτρέπουν σε μια χώρα να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της με καλύτερους όρους και να διαθέσει μέρος της εξοικονόμησης για την προστασία του περιβάλλοντος
Μια αναδυόμενη αγορά χρέους ESG στην οποία δραστηριοποιούνται οι JPMorgan Chase & Co. και Bank of America Corp., μεταξύ άλλων, δέχεται σημαντική ώθηση χάρη σε μια συμφωνία που συνήφθη στην Κολομβία.
Η αγορά για τις λεγόμενες ανταλλαγές χρέους «debt-for-nature-swaps» πρόκειται να επωφεληθεί από ένα σχέδιο έξι μη κερδοσκοπικών οργανισμών για την κατασκευή ενός κοινού αγωγού συμφωνιών που θα διαμορφώνεται βάσει κοινών προτύπων.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα, COP16 και υπογράφηκε από ομάδες όπως η The Nature Conservancy, η Conservation International και το WWF. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τέτοιες ανταλλαγές θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν» έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για το κλίμα και τη φύση.
Αν προγραμματιστούν σωστά, τα swaps επιτρέπουν σε μια χώρα να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της με καλύτερους όρους και να διαθέσει μέρος της εξοικονόμησης για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στις πρόσφατες συμφωνίες περιλαμβάνεται μια συμφωνία αναχρηματοδότησης ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το Ελ Σαλβαδόρ με επικεφαλής την JPMorgan. Το 2021, η The Nature Conservancy και η Credit Suisse δημιούργησαν την πρώτη ανταλλαγή χρέους που συμπεριέλαβε ιδιώτες πιστωτές, με μια συμφωνία για το Μπελίζ. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός έχει έκτοτε συμβάλει στην προώθηση συναλλαγών στα Μπαρμπάντος και τη Γκαμπόν.
Ο συνασπισμός των μη κερδοσκοπικών οργανισμών έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί μια σειρά πιθανών έργων, όπως δήλωσε εκπρόσωπος στο Bloomberg.
Η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά κεφάλαια για την προστασία της βιοποικιλότητας έχει αναδειχθεί σε βασικό σημείο ενδιαφέροντος στις συνομιλίες της COP16. Το 2022, σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν να αντιστρέψουν την απώλεια της βιοποικιλότητας μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν πλησιάσει καν την υποχρέωσή τους να παράσχουν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση που απαιτούνται για να το πετύχουν.
Οι εκπρόσωποι εργάζονται για να καθορίσουν μια στρατηγική χρηματοδότησης, αλλά οι χώρες διαφωνούν ως προς την προσέγγιση. Οι αναπτυσσόμενες χώρες θέλουν περισσότερα χρήματα και χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, καθώς παλεύουν με τις επιδεινούμενες επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και τα διογκωμένα βάρη χρέους.
Η κλίμακα της πρόκλησης που περιβάλλει τα swaps «απαιτεί ριζική συνεργασία», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα των έξι μη κερδοσκοπικών οργανισμών. «Η συνεργασία μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για το κλίμα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τους ανθρώπους».
Ο συνασπισμός αυτός, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τα Pew Charitable Trusts και Re:wild, θα αναπτύξει κοινά πρότυπα για τη δημιουργία συμφωνιών και μια κοινή σειρά νέων επενδυτικών μέσων. Θα εργαστεί επίσης για την επέκταση του ποσού των διαθέσιμων κεφαλαίων για την απομείωση του κινδύνου των συμφωνιών, προκειμένου να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές με προσιτά επιτόκια για τη δανειολήπτρια χώρα.
Σύμφωνα με τον Άλιστερ Πέρντι του BloombergNEF, «η επίτευξη των στόχων του Παγκόσμιου Πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα θα απαιτήσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια επενδύσεων κάθε χρόνο στους τομείς που ευθύνονται περισσότερο για την απώλεια της βιοποικιλότητας».