Τα κέρδη των μεγαλύτερων τραπεζικών κολοσσών της Ευρώπης ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ για πρώτη φορά πέρυσι, καθώς η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ και όχι μόνο είχε σαν αποτέλεσμα την επίτευξη ισχυρής κερδοφορίας.

Ειδικότερα, αθροιστικά τα κέρδη των 20 ισχυρότερων ευρωπαϊκών τραπεζών -που έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά τους μεγέθη- εκτινάχθηκαν στα 103 δισ. ευρώ από 78 δισ. ευρώ το 2023, ενώ τα 3/4 εκ των πιο δυναμικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πέτυχαν ιστορικό υψηλό κερδοφορίας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η αύξηση της κερδοφορίας επέτρεψε στις τράπεζες να ανεβάσουν το ποσό των χρημάτων που επιστρέφουν στους επενδυτές ενώ ενίσχυσε και τις μετοχές τους, με τον τραπεζικό δείκτη να κάνει ράλι 20% το 2023. Ενώ το τεράστιο άλμα κερδών θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί καθώς ο ούριος άνεμος από τα επιτόκια υποχωρεί, πολλές τράπεζες είναι αισιόδοξες ότι η αύξηση των εσόδων από προμήθειες θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να μεγεθύνουν τα περιθώρια κέρδους.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, όπως αναφέρεται στο επίμαχο δημοσίευμα, πως το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε από το Bloomberg δεν περιλαμβάνει την UBS, τα κέρδη της οποίας ανήλθαν σε 29 δισ. δολάρια πέρυσι λόγω της εξαγοράς της Credit Suisse.

Διαβάστε ακόμη: