Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στον Alpha, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ενδεχόμενα κρούσματα σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τις αλλαγές στην εκπαίδευση,  έφεραν ένταση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σημείωσε « σε μια πρωτοφανή δήλωση, ο αρχηγός σας ανέλαβε την ευθύνη! Πόση πια υποκρισία; Αυτοί είστε! Το πρωί διαδηλώνετε και το βράδυ καταγγέλλετε αύξηση κρουσμάτων! Πόση πια ανευθυνότητα», τόνισε με νόημα: « κ. Σκουρλέτη μη συνεχίζετε αυτή την ανευθυνότητα! Αν ήσασταν κυβέρνηση τα σχολεία θα ήταν κλειστά από τη πρώτη μέρα και η εκπαίδευση θα ήταν στο μαύρο».

«Η ευθύνη είναι μοναδική και δική σας! Σας έχουμε προειδοποιήσει και επιμένετε! Τινάξτε τα όλα στον αέρα! Δεν μπορεί να επικαλείστε σαχλαμάρες και ερμηνείες εκεί που δεν υπάρχουν», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ολόκληρη η τοποθέτηση της Νίκης Κεραμέως

«1) Δεν έχει διεξαχθεί διάλογος λέτε, ότι φέραμε το νομοσχέδιο στα μουλωχτά – ενώ συζητιέται μήνες ολόκληρους. Αν είναι έτσι, να μην προχωρήσει η ψήφιση – να κλειδώσουμε τη Βουλή.

2) Λέτε ότι έχουμε απέναντί μας τους πρυτάνεις. Οι Πρυτάνεις συμφωνούν με ελάχιστη βάση εισαγωγή, με επιλογές στο μηχανογραφικό, με ελεγχόμενη είσοδο, και συμφωνούν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα πανεπιστήμια. Οι έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν 40% των ψηφοφόρων σας συμφωνούν με τις ΟΠΠΙ.

• Το νομοσχέδιο λέτε εγείρει αντιδράσεις: Ναι – δικές σας εσωκομματικές.

Πόσο να συζητήσουμε:

• Αν πρέπει να μπαίνει κανείς με 1 και 2 στα 20;

• Αν είναι φυσιολογικό να είναι 20 χρόνια κάποιος φοιτητής;

3) Τόσες συζητήσεις; Πρόταση θα μας πείτε; Μια πρόταση μόνο ακούσαμε, του Υπουργού σας, κ. Μάρδα για αστυνομικούς-ινκόγκνιτο.

4) Λιγότεροι εισακτέοι:

• Πώς το υπολογίσατε;

• Θέτουμε ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

• Είναι πολλοί οι εναλλακτικοί δρόμοι, όπως τα δημόσια ΙΕΚ.

5) Μιλάτε για εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων από ξένα παραρτήματα – είναι οι απόφοιτοι των οποίων για πρώτη φορά ο κ. Φίλης και ο κ. Γαβρόγλου -και σωστά- έδωσαν το δικαίωμα να διοριστούν στη δημόσια εκπαίδευση, διότι είναι υποχρέωση της χώρας μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου. Πόση υποκρισία; Και το αλλάξατε λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Όπως ο Έλληνας μπορεί να δουλεύει στη Γαλλία, στη Γερμανία. Δεν είμαστε Ευρώπη αλά καρτ – να παίρνουμε μόνο τα χρήματα ΕΣΠΑ, ταμείου ανάκαμψης.

6) Χθες κάνατε μια πρωτοφανή δήλωση – Βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο – ποιο ρίσκο; να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μια τέτοια συγκέντρωση στο όνομα της δημοκρατίας; Δέχεστε εσείς το ρίσκο να αρρωστήσει κάποιος;

Δεν θα σταματήσει η συζήτηση στη Βουλή, για να σταματήσει η συζήτηση για την πρωτοφανή χθεσινή σας δήλωση.

Το πρωί διαδηλώνετε και χωρίς στοιχειώδεις αποστάσεις, το μεσημέρι καταγγέλλετε την αύξηση κρουσμάτων.

Ο ελληνικός λαός κρίνει.»