Εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στη δυναμική ανάπτυξης και στους φόβους για αρνητική μεταβολή των συνθηκών στην ελληνική και διεθνή οικονομία, αποτυπώνουν δύο σημαντικοί δείκτες που καταγράφει και ανακοίνωσε σήμερα το ΚΕΠΕ.

Όπως δείχνουν οι δύο δείκτες, ο φόβος επιστρέφει στους παράγοντες της αγοράς, λόγω πληθωριστικών πιέσεων και πολεμικών αναταραχών που πιέζουν την οικονομία. Ωστόσο, παρά την κλιμάκωση των δεικτών αυτών, η απόσταση είναι τεράστια από εποχές του παρελθόντος, ενώ υπάρχει και αισιοδοξία ότι τα προβλήματα θα υποχωρήσουν.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που καταγράφει το ΚΕΠΕ:

  • ο δείκτης «Φόβου» του ΚΕΠΕ (GRIV) αντανακλά την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ η τιμή του δείκτη αυξήθηκε τον Αύγουστο του 2024, φτάνοντας το 26,85% στις 30/8/2024 από 23,09% στις 31/7/2024 (Βλ. Διάγραμμα 2).

Επιπλέον, και η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη αυξήθηκε, φτάνοντας το 28,10% τον Αύγουστο του 2024 από 24,51% τον Ιούλιο του 2024.

Ωστόσο, στις 30/8/2024 ο δείκτης ήταν σε επίπεδο χαμηλότερο του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,13%. Άρα η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, αλλά υποχώρηση (βελτίωση) με σχέση με τα επίπεδα του 2023.

  • ο δείκτης «Προήγησης ΚΕΠΕ» από την άλλη, συνεχίζει να έχει ευνοϊκή πορεία που αντανακλά ενίσχυση των προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για βελτίωση των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών. Είναι ένας Σύνθετος Δείκτης που στηρίζεται σε έξι επιλεγμένες μηνιαίες οικονομικές μεταβλητές που παρέχουν πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν αυτές αποτυπωθούν στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση, για τον Μάιο του 2024, ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης σημείωσε εκ νέου άνοδο, φτάνοντας σε νέο ανώτατο επίπεδο για το σύνολο της περιόδου. Σε αυτή τη βάση, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, θεωρείται ότι δεν επικρατούν οι όποιες δυσμενείς επιπτώσεις που οφείλονται στις πληθωριστικές πιέσεις και τους γεωπολιτικούς κινδύνους που επιμένουν.