Χαμό προκάλεσαν τα σχόλια του Ντράγκο Τιγκάου. Η Ρουμανία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Κένυα και ζήτησε συγγνώμη για ρατσιστικά σχόλια που έκανε, όταν συνέκρινε τους Αφρικανούς με πιθήκους.

Ο Ντράγκος Τιγκάου έκανε τα ρατσιστικά σχόλια κατά τη διάρκεια συνάντησης σε κτίριο του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, στις 26 Απριλίου όταν συνέκρινε τους Αφρικανούς με μαϊμούδες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Ρουμάνος πρέσβης είπε ότι «η αφρικανική ομάδα ήρθε μαζί μας όταν είδε ένα πίθηκο έξω από ένα παράθυρο».

Η συμπεριφορά του πρέσβη δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη από τον Κενυάτη αξιωματούχο εξωτερικών υποθέσεων Kamau Macharia.

Στο Twitter ο Macharia είπε ότι είναι «αηδιασμένος» από το περιστατικό και ισχυρίστηκε ότι έγιναν προσπάθειες να συγκαλυφθεί η συμπεριφορά του Ρουμάνου πρέσβη.

Αφρικανοί διπλωμάτες ζήτησαν την Παρασκευή να δοθεί δημόσια συγγνώμη, σύμφωνα με την εφημερίδα Standard της Κένυας, επιμένοντας ότι μια προσωπική απολογία δεν είναι αρκετή.

Το Σάββατο, η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για το περιστατικό μόλις αυτή την εβδομάδα και τώρα είχε ξεκινήσει «διαδικασία ανάκλησης του πρέσβη της».

«Λυπούμαστε βαθύτατα για αυτήν την κατάσταση και ζητούμε συγγνώμη από όλους, όσοι επλήγησαν», ανέφερε η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας.

«Οποιεσδήποτε συμπεριφορές ή σχόλια ρατσιστικού χαρακτήρα είναι εντελώς απαράδεκτα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ελπίζει ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις σχέσης της με τις αφρικανικές χώρες.

Η Ρουμανία συνεργάζεται κυρίως με αφρικανικά έθνη μέσω της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχει διμερείς εμπορικές συμφωνίες μεταξύ άλλων με την Αίγυπτο.

Η κυβέρνηση της Κένυας δεν σχολίασε την απόφαση της ανάκλησης του πρέσβη.

Τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης επέκριναν τη συμπεριφορά του και ανέφεραν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα ντρέπεται από προσβολές που «εκτοξεύουν» διπλωμάτες της.

Το 2014, ο πρεσβευτής της Ρουμανίας στην Αρμενία ανακλήθηκε αφού έκανε αντισημιτικά αστεία για Εβραίους και αμφισβήτησε την ηθική των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Διαβάστε περισσότερα